Kako izabrati najbolju lubenicu i dinju

Korisni saveti

254
Foto: Canva

Tokom toplih dana svi želimo da se rashladimo, a jedan od najboljih načina je da konzumiramo ohlađeno sezonsko voće.


Na pijacama je u jeku sezona lubenica i dinja, svako želi da izebre najukusniju i najslađu. Pripremili smo nekoliko saveta uz čiju pomoć možete odabrati najbolju lubenicu i dinju. Prilikom kupovine, dovoljno je svega par minuta da pažljivo pogledate i omirišete plod.

Miris i kora odaju kvalitet dinje

Kada birate dinje obratite pažnju na njihovu koru. Izbegavajte one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je da izaberete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje. Proverite dinju kucanjem. Ako kucnete o dinju i čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju. Ako dinja nema sladak miris, to znači da je prezrela.

Kako prepoznati slatku, sočnu lubenicu

Mnogima omiljeno letnje voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve pijace. Uz ove savete možete lakše izabrati onu koja ima idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti.

Proverite da li lubenica ima žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kojem je ona ležala na zemlji. Ako u tom delu ima linije koje liče na paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom sazrevanja. Veći broj oprašivanja dopridonosi većoj slatkoći lubenice. Uzmite u obzir i veličinu lubenice – ona ne bi smela biti ni premala ni prevelika, birajte one srednje veličine. Na osnovu peteljke lubenice, odredićete njenu svežinu. Ako je peteljka zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme, ako je ravna peteljka znači da je prerano ubrana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here