Kolač na kukuruzovini, tradicionalni slatkiš naših baka koji vraća u detinjstvo

2756
Фото: Getty Images

Mnogo je onih koji se sećaju, a nažalost retki su oni koji su od svojih baka savladali umeće pravljenja ove poslastice. Kao deca smo ih jeli zimi, nedeljom. Nestrpljivo bismo trčkarali oko stola, na kom je baka rastezala testo, i čekali ih da motamo na kukuruzovinu. Pravila bi se puna furuna. A okrajke, koji ostanu višak od rastezanja, baka bi nam pekla na plotni. Prvo bismo se počastili njima, da brže savladamo nestrpljenje dok ne budu kolači pečeni.

Sastojci:

1 kg brašna
3 dl mleka
2 dl vode
2 jajeta
3-4 kašike ulja
1 kocka kvasca
2 kašike masti
6 kašika šećera
– Možete dodati i malo cimeta, po želji
– Kurzovina za motanje. Ako nemate, mogu i neke štapićaste modle za testo, ili improvizujte kako je vama zgodnije.

Priprema:

U dublju posudu pomešajte toplo mleko i mlaku vodu. Zatim dodajte 4 kašike šećera i izmrvite jedan kvasac. Ostavite 10-ak minuta na toplom mestu.

Zamesite testo u koje ste dodali jaja, ulje, malo soli i kvasac sa mlekom i vodom. Testo bi trebalo da bude vrlo mekano. Od dobijenog testa napravite dve jufke, koje na malo podbrašnjenom stoljnjaku razvijete oklagijom u krug veličine plitkog većeg tanjira. Namažite ga sa malo ulja i ostavite da odmara oko pola sata.

Kada je testo odmorilo, još malo ga istanjite oklagijom u krug, pa ga onda lagano razvlačite dlanovima koliko god možete po stolu. Desiće vam se sigurno da testo počne da puca, ali ništa za to, jer se na kraju neće ni primetiti. Otkinuti zadebljane rubove (od ovoga možete praviti čuvene okrajke na ulju, koje smo svi kao deca voleli).

Namažite ga mašću, pospite cimetom po ukusu i kristal šećerom, pa rolajte pomažući se stoljnjakom – prvo jednu, pa onda i drugu stranu do pola. Isecite ih nožem po sredini, da dobijete 2 rolnice.

Secite svaku rolnu onoliko koliko vam je potrebno da je uvijete oko kukuruzovine.

Svaku rolnicu uvaljajte u kristal šećer i ređajte u pleh. Ponovite postupak dok se ne utroši celo testo. Premažite mućenim jajetom i pecite oko pola sata na 180 C. Izvadite ih iz kalupa i servirajte. Najlepše su kad su još tople.

Prijatno!


Pročitajte još:

Preukusna, a zaboravljena jela od starog hleba

Iz starog maminog kuvara

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here