Naučite da napravite medenjake i dekorišete ih kraljevskom glazurom

Dekorišite prazničnu trpezu tradicionalnim medenjacima koje deca obožavaju

2457
Фото: Getty Images

U susret novogodišnjim praznicima, donosimo recept za medenjake i dekoraciju, koji će svaku trpezu učiniti svečanom u duhu praznika. 


Medenjake možete napraviti po sledećem receptu:

  • 2 jajeta
  • 100 gr margarina
  • 140 gr šećera
  • 150 gr meda
  • 500 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • karanfilić, cimet

Testo umesiti do glatke teksture, razvući na debljinu 0.5 mm i modlicama izvaditi oblike. U tepsiju staviti papir za pečenje, poređati oblike od testa i staviti da se peče na 180 stepeni, dok ne porumene.

Kada se ispeku, ostaviti da se prohlade i onda može da počne magija. Potrebno je malo kreativnosti, a šaranje keksića je i odlična igra za dečicu.

Kraljevsku glazuru, popularni „royal icing“, možete napraviti lako. U posudu uspite jedno belance i 150 gr šećera u prahu i mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu. Ako ćete koristiti belu boju, onda je vaš royal spreman za dekoraciju. Uspite ga u kesu za dekoraciju i secnite malo makazama vrh kako biste dobili otvor i pustite maštu na volju.

Ukoliko želite još neke boje, onda u umućeni beli royal stavite još 50 gr šećera u prahu i mutite da bude gusto. Za šaranje su najbolje gel boje, pa odvojite beli royal u posudice i u svaku kanite malo boje i izmešajte. Posle istim postupkom stavite u kese za šaranje. Ukoliko nemate trouglaste kese baš za tu namenu, pomoćiće vam i kese za zamrzivač, od 2 litra. Sipajte glazuru u jedan ćošak kese, uvrnite da se ne razliva i isecite vrh kesice tanko, kako biste dobili mali otvor.

Kod šaranja medenjaka i drugih keksića važno je da budete strpljivi, da sačekate da se osuši sloj boje koju ste naneli kako biste mogli drugu boju nanositi i slično. Ukoliko želite da vam keksići budu dekorisani u beloj boji, možete ih posuti kristal šećerom dok se ne osuši glazura i dobićete svetlucave keksiće.

Kada se dekorisani keksići posuše, možete ih složiti u plastičnu (najbolje u metalnu) kutiju i dobro zatvoriti da ne ulazi vazduh, kako bi dugo ostali sveži i mirisni.

Uživajte i prijatno!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here