Рецепт за славски колач: И почетници у кухињи праве га без муке

Почело је време слава, а једно од главних обележја трпезе је укусан и на око леп славски колач

5434
Фото: Бап Вести

Многим домаћицама велики је изазов прављење славског колача, нарочито због украшавања, али и због тога што имају жељу да им колач буде један од најлепших када га домаћин однесе у цркву.


Традиција прављења славског колача представља за многе куће праву малу светковину. Ако је слава мрсна, домаћице праве колач са јајима, а за посну имају посебне преписе.

Рецепт који је пред вама је универзалан и може се користити без обзира да ли је слава мрсна или посна.

Састојци:

Тесто за колач:

400 мл топле воде (обична и освештана)
100 мл уља
1,5 кашичица соли
4 кашичице шећера
2 кесице сувог квасца
750 гр брашна

Тесто за украсе:

100 гр брашна
15 гр соли
20 гр густина
70 мл хладне воде

Премаз/лепак:

25 гр брашна
60 мл воде
Припрема:

Припремите калуп величине 22 цм, најбоље са обручем који можете да скидате. Дно и обруч обложите папиром за печење, па маргарином премажите папир.

За премаз којим ћете лепити украсе сједините брашно и воду.

Тесто за украсе направите тако што ћете сјединити брашно, густин и со, а онда постепено додавати воду и умесити тесто. Оставите 30 минута да тесто “одмори” пре него што кренете да правите украсе.

Припрема колача:

У брашно додајте суви квасац, па промешајте. Посебно сједините топлу воду и уље, додајте брашно, со и шећер и замесите тесто. Покријте и оставите на топлом пола сата.

Од надошлог теста одвојте једну трећину. На побрашњеној радној површини развуците тесто, а онда га исеците на два дела по дужини. Сваки део посебно уролајте или увијте тако да направите плетеницу.

Ставите плетеницу у калуп, око обруча. Остатак теста поделите на пет једнаких делова. Од сваког дела направите јуфку. Четири јуфке ставите унакрст у калуп, а последњу, пету јуфку, у средину. Покријте крпом и оставите на топлом 30-45 минута.

Пред печење, премажите премазом од брашна и воде.

Пеците на 180 °Ц око 50 минута.

Извадите колач из рерне, скините обруч и сложите припремљене украсе које би претходно требало да премажете премазом са доње стране. Вратите у рерну на још 15 минута да се украси осуше.

Када се колач охлади, можете га премазати уљем за сјај.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here