Рецепт за традиционалну војвођанску циповку

Хлеб који остаје свеж и до недељу дана, а пече се само 20 минута

494
Фото: Pixabay

Традиционални војвођански хлеб за целу недељу, стара добра циповка, данас се меси у врло мало места у Војводини. Карактеристичан хлеб овог поднебља поетично називају и “хлебом који се смеје на месец”.


За разлику од данашњих векни, циповка је бивала тешка од 3 до 5 килограма, а негде је прављена и до 12 килограма. Хлеб се правио само у Војводини и нигде више у свету и има историју дугу више од 300 година.

Овај хлеб се прави без шећера, а со се додаје директно у квасац. Тесто врло брзо расте и има другачију текстуру у односу на тесто код чије се припреме квасац активира шећером. Овај рецепт је за циповку од неких 700 грама.

Састојци:

500 грама брашна
250 милилитара млаке воде
20 грама свежег квасца
1 кашичица соли
1 кашика масти

Припрема:

Квасац растворите у води, додајте со и кашику брашна. Оставите смесу да одстоји 10 минута. Додајте маст и брашно, постепено, све време месећи тесто. Знаћете да је тесто умешено када се појаве мехурићи. Чинију треба покрити крпама и добро је “ушушкати”. Оставите на собној температури око 15 минута. Након тога поново треба добро премесити тесто. Обликујте куглу и ставите је у подмазан плех.

Циповка треба да се одмара око сат времена. Рерну загрејте на максимум. Засеците хлеб, не по средини већ више ка једној страни. Управо због свог изгледа кажу да је то хлеб који се смеје на месец. Пеците је 20 минута, а када је извадите из рерне врућу је премажите водом. Оставите је да се прохлади, а потом корицу премажите са мало масти, што ће дати посебну хрскавост корици.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here