Recepti iz Bebine kuhinje: Pekmez od šipka

Otkrivam tajnu mog recepta za domaći pekmez od šipka

532

„Svake godine napravim pekmez od šipka koji deca obožavaju i prvi je pekmez koji se odmah pojede od sve zimnice.“


Šipak je bogat vitaminom C, u sebi sadrži flavonoid, pektin, voćne kiseline i koristi se za jačanje urinarnog sistema, imuniteta, sveopšteg zdravlja, kao i kod lečenja kožnih oboljenja. Svoju primenu je našao i kod mnogih proizvoda, kao što su likeri, čajevi, džemovi, marmelade, sokovi i sirupi od šipka.

Sastojci:

3 kg šipka (očišćenog)

1 kg šećera

na vrh noža konzervansa

Priprema:

Šipak nakon branja treba ostaviti da odstoji 1-2 dana da omekani malo. Krajeve ploda očistiti sa obe strane od crne peteljkice, kada se sve očisti onda oprati i staviti u šerpu sa vodom i kuvati šipak dok se ne raspadne (vode toliko da pokrije šipak).

Kada se malo prohladi, uzeti pasirku i polako pasirati i dodavati i po malo vode kako bi bio lakši proces pasiranja. Nakon pasiranja, procediti sve na jako sitnu cediljku. U masu koja ostane na kraju dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvanje je potrebno pratiti, otprilike treba 3-4 sata da se ukuva. Pred kraj kuvanja dodati konzervans i ostaviti na vatri jo 5-6 minuta, Vruće sipati u tegle i ostaviti u rerni na se zapeče.

*Rernu ugrejati na 100 stepeni i potom ugasiti i stavioti otvorene teglice unutra, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

-Ne bih preporučila da kupujete gotove „čorbe“ od šipka, odnosno već pasiran šipak koji se meša sa šećerom i onda kuva. Jedan od razloga je što se tu dodaje uvek nešto da bi se dobilo na masi, najčešće se dodaje sok od paradajiza.
Pekmez od kupovne „čorbe“ šipka nikad nije taman, već narandžaste boje.

Prijatno!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here