Супа од говеђих костију кува се најмање три сата

Како из говеђе супе извући све витамине?

292
Фото: Pixabay

Супа од костију, посебно говеђих сматра се готово леком. Различите културе широм света праве је већ хиљадама година. Пре више од 2.500 година, у кинеској медицини, супа од костију коришћена је за јачање бубрега и потпору пробавном здрављу.


Део је и домаће кухиње, а како знамо, најчешће се кува недељом. Пристави се већ у рано јутро, заједно са месом јер овој супи треба најмање три сата да би се из костију „извукле“ све хранљиве вредности.

Кувајте најмање три сата

За ову супу потребне су кости, јунеће месо које се касније најчешће једу са пире кромпиром и сосом од парадајза или копра, главица црвеног лука, неколико чешњева белог, шаргарепа, першун, целер, пашканат, бибер у зрну, сол и кашика сирћета који ће из костију извући оно најбоље. По жељи се може ставити и грашак, корен купуса, празилук и кромпир.

Важно је да кости и месо ставите у хладну воду и ставите да се кува. Када се на површини направи пена, скините је кашиком јер ће она иначе замутити супу. Црвени лук, ради бољег укуса кратко запеците. Многи то раде тако што га преполове, ставе на алуминијску фолију па директно на плочу на струју или пак на шпорет на дрва. Ради интензивнијег укуса, и саме кости се могу пре свега запећи у пећници.

Након што супа престане да се пени, додајте лук, црвени и бели, бибер у зрну, со и кашику сирћета. Да се не би прекувало, коренасто и остало поврће, ставите нешто касније, барем сат и по пре него што ће супа бити готова. Кувајте је на лаганој ватри, поклопљену. Као што смо рекли, супа се кува најмање три сата, након чега извадите кости, месо и поврће. Процедите је те укувајте тестенину по жељи.

Међутим, што се дуже кува, она је хранљивија. Кости су богате калцијумом, магнезијумом, калијумом, фосфором, гвожђем и садрже протеин колаген који се кувањем претвара у желатин која садржи важне аминокиселине. Управо је желатин тај која ово јело чини изнимно хранљивим. Садржи глутамин, аминокиселину која помаже одржавању слузнице црева, а што последично утиче на имунолошки систем. Управо су црева примарно место за апсорпцију хранљивих материја и како се често каже, прва линија одбране у нашем имунолошком систему.

Такође, колаген позитивно делује на кожу и зглобове. Зато је код избора костију важно да оне буду разнолике, не само „беле“, са сржи и масноћом у средини јер ће замутити супу. Користите оне са нешто меса, као што су говеђе вратне кости са пуно везивног ткива, код којих се на сваком зглобу налази колаген. Увек гледајте набавити кости од домаћих узгајивача, а посебно су вредна она из пашњачког узгоја.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here