Краљица сваког оброка: Укусна летња јела са паприком

Поховане, печене или пуњене паприке, брускети са паприком или, пак, паста, идеални су предлози за породични ручак

6027
Фото: Canva

Поховане, печене или пуњене паприке, брускети са паприком или, пак, паста, идеални су предлози за породични ручак, а сви љубитељи овог поврћа уживаће у пикантним укусима. Colinarka предлаже неколико проверених рецепата. 


Паприке пуњене јајима и сиром

Потребни састојци:

паприке – 12 ком. црвених
сир – 350 г крављег
јаја – 4 ком.
брашно – 1 кашика по потреби
парадајз – 1 ком.
першун – 1/4 везе, ситно насецкан
уље
со
Припрема:

Оперите паприке, издубите их и добро очистите од семенки. Мало посолите изнутра.

Разбијте јаја и умешајте их са уситњеним сиром, по жељи додајте ољуштен и ситно нацецкан парадајз. Ако је потребно да смеса буде гушћа, то ћете постићи са 1 кашиком брашна. На крају умешајте мало насецканог першуна. Напуните паприке смесом и отвор умочите у тањирић с брашном. Поређајте их у подмазан плех. Испрскајте обичним или маслиновим уљем.

Ставите паприке пуњене јајима и сиром да се испеку у претходно загрејаној рерни на 180 степени 30 минута или док не буду готове. Сервирајте паприке са још мало ситно сецканог першуна.

Посне паприке пуњене кромпиром

Потребни састојци

паприке – 6 комада, црвене
кромпир – 500 г
шаргарепа – 2 комада
лук – 1 комад
уље – 2 супене кашике
со
алева паприка – 1 кашичица
бибер
першун
брашно – да се уваљају паприке
уље – за пржење
Начин припреме

Паприке се ољуште од семенки, печемо их на роштиљу, ољуштимо и оставимо на тањиру. Кромпир и шаргарепа се ољуште, исеку на комаде и кувају у посољеној води, док не буду готови. Добро се оцеде. Уље се угрева, динстамо ситно исецкан лук, додају се оцеђен кромпир и шаргарепа, промеша се и зачини сољу, бибером, алевом паприком и ситно исецканим першуном.

Скида се са ватре, виљушком се изгњечи. Малом кашиком пунимо паприке и уваљамо их у брашно. Пржимо у угрејаном уљу са обе стране, док не добију златну боју. Укусно и посно!

Посне пуњене паприке са грашком и пиринчем

Потребни састојци:

грашак – 250 г
пиринач – 1 шоља
паприке – 10 комада
лук – 2 главице
киноа – 3 кашике
бибер
кумин
со
уље

Начин припреме

Натопимо на два сата пиринач и киноу. У тигању издинстамо ситно исечен лук. Након тога у њега додајемо опран пиринач и киноу. Доливамо воду, бар две шоље, и мало масноће. На крају додајемо грашак. Ја користим из конзерве, али може и замрзнут. Зачињавамо сољу и кумином. На крају можемо да ставимо бибер. Тако остављамо смесу под поклопцем да упије воду. Пунимо паприке смесом и поређамо у посуду за печење. Доливамо још шољу и по воде и мало масноће и печемо док паприке не буду готове.

Пуњене паприке са сиром и сланином

Потребни састојци:
– 6 црвених паприка рога
– 250 г танких листова сланине
– 1 жуманце, уље
– 12 роштиљ кобасица дужине паприка
– 300 г швапског сира
– 150 г ренданог качкаваља
– 1 мања главица црвеног лука
– мешавина зачина
– 1 кашика сецканог влашца

Припрема:
Црвене паприке уздужно пресећи напола, очистити их од опни и семена. Роштиљ кобасице кратко пропржити на врелом уљу. Црвени лук исећи на коцкице, сјединити са жуманцетом, швапским сиром и качкаваљем. Додати влашац и зачине по укусу и промешати. Паприке напунити припремљеним филом, одозго послагати кобасице, те све обмотати листовима сланине. Тепсију обложити папиром за печење, па у њу послагати пуњене паприке. Пећи у загрејаној рерни на 180ºЦ док паприка не омекша.

Поховане паприке са сиром

Потребни састојци:
– 8 печених шиљатих паприка
– 300 г фета сира
– 150 г качкаваља
– 100 г шунке
– 3 јајета
– 250 г презли
– 150 г брашна
– 3 дл уља
– мешавина зачина

Припрема
Паприке огулити, очистити од семена и петељки, а потом уздужно расећи како би се добио облик правоугаоника. Фета сир изгњечити виљушком, качкаваљ изрендати на крупно ренде, а шунку ситно исецкати.У одговарајућој посуди сјединити фета сир, шунку и качкаваљ, зачинити по укусу и добро измешати. Припремљеном масом премазати паприке, а потом уроловати. Роловану пуњену паприку уваљати у брашно, затим умочити у умућена јаја, а на крају у презле. Паприке пржити на врелом уљу док не порумене.

Кромпир са сиром и печеним паприкама

Потребни састојци:

0,5 кг кромпира
4 печене црвене паприке
200 г младог сира
3 јајета
2,5 дл млека
0,5 дл уља
1 кашичица соли
1 кашичица млевеног бибера
2 кашичице сувог биљног зачина
50 г димљене сланине
30 г масти

Припрема

Кромпир очистити, опрати и исећи на колутове, посолити и побиберити. Печене црвене паприке, очишћене од љуске и петељки, исећи (искидати) на мању парчад. Ситно исецкати димљену сланину. У посебној чинији издробити сир виљушком, додати јаја, уље и суви зачин, па изједначити масу. Додати млеко и измешати. У ватросталну чинију, танко подмазану машћу, редјати један ред колутова кромпира, преко њега равномерно распоредити мало сецкане сланине и парчад паприка, па кашиком преливати масу од сира, јаја и млека. Поступак понављати, док се не утроше припремљене намирнице, водећи рачуна да у сваком слоју буде приблишно иста количина. Поклопити и пећи у рерни 40 минута на максималној температури. Пред крај печења скинути поклопац, смањити температуру на 180 Ц и оставити да горња површина порумени.


Pogledaj: Najbolji recepti za domaći sladoled: posno, niskokalorično, zdravo i za minut gotovo

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here