Saveti da vaša kosa bude bujnija

913

Koliko je samo izazovno kada vidite devojku sa gustom, dugom i bujnom kosom. Sigurno da uvek pomislite kako bi bilo dobro kada bi vi imali isto tako lepu kosu. Kako se u stvari postiže efekat bujne kose i kako treba da se neguje i održava takva kosa?

Koja je tajna do debele i bujne kose?

Bujna, sjajna kosa svakako je želja mnogih žena, ali i muškaraca, zašto da ne. Međutim, postoji li zaista razlika kada je nega u pitanju kod osoba koje imaju bujnu kosu i kod onih čija kosa to nije?

Šta znači bujna kosa?

Postoje zapravo dva načina razmišljanja kada je bujna kosa u pitanju:
Debljanje pojedinih vlakana za kosu – To obično uključuje premazivanje kose kako bi se stvorio osećaj gustoće. Na ovaj način funkcionišu svi proizvodi za povećanje volumena kose.
Povećavanje količine kose – Proizvodi koji tvrde da nude mogućnost rasta kose ili povećaju količinu dlačica.

Foto: Pixabay

Kako mogu postići efekat bujne kose ?

Ne postoji jedan rastvor za volumen kose (barem onaj koji ne šteti), ali uz pomoć određenih proizvoda privremeno možete dobiti efekat bujne kose.

Šamponi koji služe za volumen i bujnost kose koriste kationske polimere koji se „stavljaju“ na vašu kosu čineći kosu malo bujnijom. Naravno, to traje samo do sledećeg pranja šamponom.

Proizvodi za oblikovanje poput gelova i krema takođe koriste polimere koji pomažu u održavanju dlačica (dodavanje volumena) i premazivanje kose, (dodavanje debljine). Opet, to traje samo do sledećeg pranja šamponom.

Isto tako, iako određeni proizvodi mogu da učine da kosa izgleda gušće i bujnije, oni takođe mogu otežati vašu kosu, zato svakako koristite proizvode lagano i usredsredite se na koren da podignete kosu daleko od vlasišta.

Kako da sprečim opadanje kose da bi ostala bujna

Kada je opadanje kose u pitanju, shvatite što pre koliko je sati: uzmite ovaj problem za ozbiljno. Opadanje kose može da se javi usled velikog broja raznih faktora, kao što su: anemija, stres, hormonski disbalans, sezonsko opadanje kose, kod gljivičnih oboljenja kože glave, usled nedostatka određenih minerala i vitamina. Isto tako i tokom trudnoće i nakon porođaja može doći do opadanje kose i to se veoma često dešava.

Prvo što će uraditi osobe koje se suočavaju sa ovim problemom jeste da koriste šampon protiv opadanja kose koji pomaže, balzam ili ostale proizvode protiv opadanja kose koji deluju samo lokalno. Takvi će šamponi rešiti određeni problem koji imate, jer poboljšavaju prokrvljenost korena dlake ili obezbeđuju potrebne hranljive materije.

Kada govorimo o rešavanju problema opadanja kose, potrebno je rešiti i unutrašnji uzrok koji dovodi do opadanja.

Dešava se da je uzrok nepravilna ishrana i nedostatak vitamina i minerala. U tom slučaju, ćete morati da koristite vitamine za kosu, a to su najčešće mešavine: B vitamina, H vitamina – biotina, cinka, pivskog kvasca, bakra i aminokiselina.

Ovi vitamini, minerali i aminokiseline služe za izgradnju keratinskih vlakana, koja čine strukturu kože i vaše kose .

Nažalost, genetika igra najveću ulogu u određivanju bujnosti kose i nema mnogo toga što možete učiniti da biste je promenili. Ipak, kvalitetni proizvodi mogu ponuditi blago poboljšanje i veću bujnost kose.

Dobre navike koje vas vode do bujne kose

Početi sa pranjem

Obavezno perite kosu sa šamponima bez sulfata. Previše pranja kose šamponom može isušiti vašu kosu. Što manje koristite šampon, to će više kosa biti hidrirana i duže će da raste bez lomljenja.

Dakle, kada kupujete šampon za kosu, neka to bude onaj bez sulfata i to iz razloga što oni često sadrže manje oštre deterdžente, ili ništa od toga, i zato pomažu u očuvanju prirodnih ulja vaše kose.

Dok perete kosu, setite se da je šampon namenjen isključivo uklanjanju nakupljenih proizvoda i ulja sa kože glave.

Masirajte vašu kožu glave

Kada masirate kožu glave šamponom koji sadrži nanu ili ulje eukaliptusa, imaćete osećaj laganog trnjenja. To vam pomaže da povećate cirkulaciju i protok krvi u folikul dlake, i na taj način utiče na rast i bujnost kose. Pre pranja, masirajte kožu glave oko 30 sekundi.

Izbegavajte vruću vodu

Koliko god vam vruć tuš zvuči sjajno, za kosu nikako nije dobra vruća voda. Vruća voda doprinosi isušivanju temena, pa samim tim i korena dlake. Mlaka voda ima sposobnost da uspešno ispere sve tragove prljavštine i svih proizvoda koje ste koristili na kosi. Osim toga, uz pomoć mlake vode neće doći do oštećenja kose, niti će se umanjiti njen volumen.

Foto: Pixabay

Mali trik kod sušenja kose

Radi se o sušenju kose naopako, odnosno sa glavom na dole. Možda ste imali prilike da čujete za ovaj način sušenja kose, ili ste ga čak koristili, ali evo objašnjenja zašto je posebno dobar.

Prilikom takvog sušenja možete da koristite i difuzer, kako bi toplota iz fena strujala tačno u kosu. Obzirom da se fen ne preporučuje za često korišćenje, izbegavajte tretiranje kose toplotom, što podrazumeva i peglu za kosu, jer će takvi aparati vremenom štetiti zdravlju i bujnosti vaše kose.

Četkanje kose

Ako niste oprezni prilikom češljanja kose, vaša četka za kosu zapravo može učiniti više štete nego koristi za vašu kosu. Koristite češljeve sa širokim zupcima, tako ćete izbeći nepotrebno kidanje vaše kose.

Kada sušite kosu sa okruglom četkom, nemojte previše biti grubi, jer možete slomiti i oštetiti kosu.

Kada ne oblikujete kosu, izbegavajte potpuno da koristitie četku. Četkanje više puta na dan potpuno je staromodno i nije dobra ideja.

Ne preskačite balzam za kosu

Balzam za kosu služi kako bi vašu kosu učinio mekšom, nežnijom i lepršavijom, te samim tim i na izgled bujnijom. To je ono što je vama najviše potrebno. Ukoliko ne koristite balzam za kosu, teško ćete dobiti na volumenu i bujnosti kose, jer je kosa koja je oprana samo šamponom splasnuta i teška.

Alat i pribor za kosu

Primenom vrućih alata direktno na kosu možete je spržiti. Zato mokru kosu treba da zaštitite sa kremastim hidratantnim sredstvom za zaštitu.

Trudite se da što manje koristite fen, presu i ostale tople alate za ulepšavanje kose. Na taj način vaša kosa se manje oštećuje i pružate joj mogućnost da bude uvek bujna i zdrava.

Foto: Pixabay

Redovno šišanje kose

Neophodno je da odlazite na skraćivanje krajeva kod vašeg frizera. Na taj način i jedino tako ćete imati zdravu i bujnu kosu. Trudite se da barem na dva meseca redovno skraćujete svoje krajeve.

Redovno šišanje krajeva kose ne utiče na njen rast i bujnost, već utiče na zdravlje kose i na njen sjajan i lep izgled.

Do bujne kose na prirodan način

Priroda se potrudila da bude darovita kada je nega kose u pitanju. Toliko korisnih namirnica se već nalazi u vašoj kuhinji da ćete se sigurno zapitati, pa kako se nisam toga ranije setila?

Maska od jaja

Uzmite dva jaja i dobro ih ulupajte, a zatim ih nanesite na svoju mokru kosu. Ostavite da jaja stoje na vašoj kosi od 5 do 10 minuta, a zatim ih isperite mlakom vodom. Ovaj tretman možete koristiti od 3 do 4 puta nedeljno. Nakon izvesnog vremena, primetićete kako vaša kosa izgleda sjajno i kako postaje bujnija.

Pšenično seme

Ostavite pšenično seme 8-12 sati tokom noći da stoji u vodi, a zatim iscedite vodu i nanesite je kao masku sledećeg jutra na kosu. Ostavite da ova maska stoji oko pola sata pre pranja vaše kose u mlakoj vodi.

Aloe vera

Ekstrakt gel od aloe vera lišća trljajte dobro u kožu glave. Ostavite na glavi da stoji do pola sata i zatim isperite. Takođe možete koristiti aloe vera gel 10-15 minuta nakon pranja kose šamponom.

Avokado sa bananom

Pomešajte pire od avokado sa pireom od banane i protrljajte ovu masku u kosu, ostavljajući da se apsorbuje dobro oko pola sata. Na kraju, operite kosu šamponom bez sulfata.

Sok od narandže

Sok od narandže možete koristiti jednom nedeljno. I ovaj tretman se najviše preporučuje ukoliko imate perut na glavi i kako bi sprečili njegovu dalju pojavu. Ostavite sok da stoji pola sata na glavi, a zatim na kraju isperite mlakom vodom.

Maslinovo ulje

Masaža temena glave maslinovim uljem oko pola sata veoma će vam prijati, a na ovaj način stimulišete rast dlake. Na kraju samo isperite kosu.

Ulje kokosa

Masirajte teme glave kokosovim uljem kružnim pokretima, a zatim ostavite pola sata pre pranja kose da stoji na glavi i pokrijte vlažnim peškirom. Na kraju isperite dobro.

Seme lana

Potopite 3 kašike lanenog semena neka stoji 5 dana, a zatim rastvor pamučnim tuferom nanesite na teme. Nakon 10 minuta isperite toplom vodom.

Kozmetički proizvodi i tretmani

Postoje i određeni kozmetički proizvodi i tretmani koji vam mogu pomoći da vašu kosu uvek održite gustom i bujnom. Međutim, na vama je da li ćete se odlučiti za prirodu ili ćete poverenje pružiti profesionalcima u salonima.

Pokušajte sa laserom

Laserska terapija svetlom može revitalizovati kosu u periodu od 6 do 16 nedelja. Vreme trajanja tretmana zavisi od trenutnog stanja kose i kože glave.

Nanesite keratinski tretman

Koristite keratinske tretmane svaka dva meseca kako bi kosa bila glatka, uz manje korišćenja fena za kosu ili ostalih vrućih alata. Ovi tretmani štite farbanu ili hemijski tretiranu kosu od neprestanog oštećenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here