Шта ознаке на паковању јаја говоре о квалитету производа

Обавезно је навести податак о начину узгоја кока носиља за јаја "А" класе

164
Foto: Pixabay

Иако нам је свима јасно да ознаке од S до XL на паковању јаја означавају њихову величину, а А или Б квалитет, треба знати и да су произвођачи дужни да наведу у каквим условима су коке које носе узгајане, а тај податак можемо видети само на јајима А класе.


Према Правилнику о квалитету јаја она се деле на јаја „А“ класе односно свежа јаја и јаја „Б“ класе, намењена индустријској производњи.

 

Разлика између јаја А и Б класе

Јаја „А“ класе у тренутку паковања треба да испуњавају најмање следеће услове:

1) љуска и покожица је нормалног облика, чиста и неоштећена;

2) ваздушна комора није виша од 6 мм и непокретна је, док за јаја која носе ознаку „екстра“ не може да прелази више од 4 мм;

3) беланце је бистро, прозирно и компактно;

4) жуманце се при просветљавању јаја види као сена нејасних обриса и при наглом окретању јаја је непокретно или незнатно покретно и налази се у средини јаја;

5) заметак је неприметног развоја;

6) нема присуства страних материја и нема страног мириса.

 

Јаја „А“ класе се не перу ни пре, ни после класирања, нити на било који начин чисте, а она која су изложена поступку прања не означавају се као „А“ класе.

Јаја „А“ класе се не излажу поступку конзервирања или хлађењу на температури нижој од пет степени, а она која су изложена поступку хлађења не означавају се као „А“ класа.

Са друге стране, јаја „Б“ класе су јаја која не испуњавају захтеве квалитета утврђене за јаја „А“ класе и достављају се само прехрамбеној или непрехрамбеној индустрији.

Узгој кока које су снеле јаја

Податак о начину узгоја кока носиља за јаја „А“ класе налази се на самим јајима и на паковању јаја, и та информација у зависности од начина држања кока носиља може бити сачињена од речи и бројева:

„0 – јаја из органског узгоја“

„1 – јаја из слободног узгоја“

„2 – јаја из подног узгоја“

„3 – јаја из кавезног (батеријског) узгоја“

Такође, на паковању се могу пронаћи и описни подаци о животу кока, као што су, рецимо, „Слободно се крећу у простору“, „Више простора за ношење јаја“, „Суво и чисто гнездо“.

Ово важи само за јаја А класе, док податак о начину узгоја кока носиља за јаја „Б“ класе није обавезно навести на самим јајима и паковању јаја.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here