Tvrđava u Baču čeka listu UNESK-a i turiste (VIDEO)

1925

BAČ – Dok Tvrđava u Baču čeka za upis na listu svetske baštine UNESK-a, što bi trebalo da se dogodi naredne godine, o njoj brine lokalna samouprava.

Tvrđava je veoma važan višeslojni lokalitet i istorijsko mesto. 1948. godine tvrđava u Baču dobila je status spomenika kulture, čime je zaustavljeno dalje propadanje.

“Potrudili smo se da uredimo prostor oko tvrđave, postavili smo video nadzor i adekvatno osvetljenje. U saradnji sa nadležnim institucijama, činimo sve što možemo, kako bi Bačkoj Tvrđavi vratili stari sjaj“, kaže za RTV Branka Mandić iz Turističke organizacije opštine.

“Tvrđava u Baču bi tokom čitave godine mogla da prima posetioce iz svih krajeva sveta. To međutim, zahteva mnogo bolju organizaciju lokalne zajednice, ljude koji bi o njoj brinuli i naravno finansijska sredstva“, smatra arheolog Jovan Koledin.

“Mi često ono što imamo, ne umemo da prikažemo ljudima na pravi način, pogotovu strancima. Oni žele da vide dobro pripremljenu prezentaciju kulturnih vrednosti. Kod nas se dosta vrednih i važnih stvari nalazi u depoima Muzeja i skladištima i vremenom se nažalost zaboravi da to postoji“, dodaje on.

Još uvek je neizvesno, da li će Bač sa okolinom biti nominovan kao mešovito kulturno dobro ili kao kulturni predeo. Odluku o tome, doneće stručnjaci nadležnih državnih institucija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here