Učiteljica sa đacima uredila plastenik, priključila se cela škola

860
Foto: 021

Učiteljica prvog razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Novog Sada, Vesela Mačkić, koja je prošle godine osmislila projekat „Zdrava užina“ i time motivisala mališane da počnu zdravo da se hrane, nastavila je sa podsticanjem aktivizma kod učenika, te su ove godine napravili plastenik u dvorištu škole.


Kako piše portal „021“, novina je i da su se akciji priključila deca od prvog do osmog razreda, a nastavnici većine predmeta prilagodiće svoje programe kako bi deca kroz sam projekat „Ogranska bašta i zdrava ishrana“, aktivno usvajala znanja iz pojedinih oblasti.

Foto: 021

Tako će se u okviru tehničkog obrazovanja praviti kompostarnik, engleskog i nemačkog kartice o biljkama na tim jezicima, na građanskom vaspitanju plakati sa pravilima ponašanja u bašti i logo njihove organske bašte, dok će sa profesorkama biologije i hemije imaće mogućnost ambijentalne nastave. Učitelji takođe imaju pregršt aktivnosti koje će realizovati sa decom.

„Ove godine smo posadili šargarepu, luk, čeri paradajz, bosiljak, rukolu, rotkvice, matovilac, zelenu salatu, blitvu, kelerabu. Veliku podršku imam od svih kolega, ali naročito od Gordane Damjanac, profesorke engleskog jezika, koja je najviše motivisala učenike od petog do osmog razreda da se uključe u projekat. Podršku imamo i od gazdinstva Letić, koji se već dugo bavi organskom proizvodnjom. Oni su nam dali sertifikovano organsko semenje. Veoma se radujemo svim aktivnostima“, navodi učiteljica.

Kako objašnjava, planiraju da organizuju i vikend radionice, gde će sva deca koja žele da nauče nešto o biljkama, moći da dođu i posete njihovu baštu. Predavači i edukatori biće đaci njihove škole. Za sada su im posetu najavile osnovne škole „Petefi Šandor“ i „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada.

Foto: 021

Kako dodaje učiteljica, cilj joj je da se akcija koju je inicirala, proširi na sve novosadske škole, koje bi se pridružile, ali i da izvuče mališane iz učionica. Kako navodi, do sada su joj se javljale kolege iz raznih škola širom Srbije, kako bi se konsultovali kako da i oni pokrenu sličan projekat u svojim sredinama.

Kako kaže, kada biljke porastu, zainteresovani će moći da kupe povrće i začinsko bilje iz njihove kreativne baste. Sva sredstva biće uložena u unapređenje bašte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here