jedan od najvećih sportista 20. veka, američki bokser Muhamed Ali, preminuo je u 74. godini, saopštio je danas portparol njegove porodice.
Muhamed Ali, nekadašnji višestruki svetski šampion preminuo je u bolnici u Feniksu, u američkoj saveznoj državi Arizona, u koju je primljen u četvrtak zbog respiratornih problema usled Parkinsonove bolesti od koje je bolovao.
Kako je navedeno u saopštenju, sahrana će biti u njegovom rodnom gradu Luisvilu, u američkoj državi Kentaki.
Muhamed Ali je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. osvojio zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Tri puta je bio profesionalni svetski šampion u teškoj kategoriji.
Odbio je da služi vojsku tokom rata u Vijetnamu 1966. zbog čega mu je oduzeta titula i privremeno mu je zabranjeno da boksuje u SAD, a pretio mu je i odlazak u zatvor.
Rođen je 17. januara 1942. godine u Luisvilu kao Kasijus Marselus Klej, ali je počeo da boksuje tek s 12 godina kada mu je ukraden bicikl. Lokalni policajac ga je posle prebijanja lopova ohrabrio da počne da trenira boks, kako bi „kanalisao svoj bes“.
Od 1964. godine preobratio se u islam i ime promenio u Muhamed Ali, jer je smatrao da je ime pod kojim je rođen ime njegovih predaka robova koje su im dali robovlasnici. Prešao je u islam, jer je smatrao da je to religija mira, a nije želeo da ulazi u borbe s ljudima koji njemu ili njegovoj porodici nisu učinili ništa loše, pa tako ni da ode u Vijetnamski rat, pošto je smatrao da nije u sukobu s narodom Vijetnama i da oni nisu nikada nazvali „crnčugom“ (niger).
On je bio poznat pod nadimkom „Najveći“, a 70-ih godina 20. veka je bio na vrhuncu svoje slave, pa je tako bio jedan od najprepoznatljivijih lica na svetu. Širom sveta je imao veliku podršku, ali isto tako ga ljudi nisu voleli.
Borbe s Džoom Frejzerom „The Fight of the Century“ i „Thrilla in Manila“, kao i „The Rumble in the Jungle“ s Džordžom Formenom ušle su u istoriju i taj period se smatra zlatnom erom boksa u teškoj kategoriji.
Bio je poznat po svojoj sklonosti da recituje pesme praveći prognoze svojih borbi. Često je svojim rivalima davao nadimke, pa je tako Frejzera prvo zvao „Ujka Toma“, a kasnije i „Gorila“.
Ali, čiji je um bio britak kao i udarci kojima je obasipao protivnike, dominirao je boksom dve decenije pre nego što je Parkinsonova bolest, izazvana hiljadama udaraca u glavu, okončala njegovu karijeru 1981. godine. Poslednjih 30 godina Ali je jedino mogao da komunicira treptajima očiju i blagim osmehom.
On je tokom karijere u 61. meču ostvario 56 pobeda, od čega 37 nokautom, i samo pet poraza.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here