Vreme kada u Bačkoj Palanci nije mogla da se pronađe ni kesica bibera

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 50 od 12. decembra 1965

1177

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 50 od 12. decembra 1965.


Otkriven spomenik Zdravku Čelaru

… Mnogo je zvanica došlo na otkrivanje spomenika: porodica Zdravka Čelara, delegacije Saveza borca APV, Bosanskog Petrovca, Bihaća i raznih vojvođanskih mesta; general – pukovnik Nikola Karanović, general – potpukovnik Vlado Bajić, general – major Milan Atlagić, admiral Dušan Tadija, poslanik pokrajinske Skupštine Radovan Isakov, predsednik SO Bačka Palanka Svetozar Preradov, sekretari OK SKJ Dragan Đerić i Vasa Milić, predsednik OO SSRN Gavra Pogančev, predsednik OSV Đuro Jović, i druge ličnosti društveno – političkog, javnog i kulturnog života opštine i mesta, kao i viši oficiri JNA, kao i beogradski vajari Aleksandar Zarin i Tatjana Stefanović – Zarin koji su spomenik izradili.

Posle svečanosti kod spomenika, predsednik SO Svetozar Preradov, priredio je za zvanice i goste koktel u prostorijama čelarevskog zamka. Posle podne odigrana je prijateljska fudbalska utakmica između ČSK – a i drugoligaša Bačke, a zatim je KUD „Branko Krsmanović“ izveo bogat kulturno – umetnički program…

Finansiranje školstva pred novim rešenjem

Protekla sednica opštinske Skupštine kojoj su prisustvovali republički poslanici Jano Kiš i Vukica Stanković i direktor Pokrajinskog zavoda za unapređenje opšteg i stručnog obrazovanja Đorđe Bajić, bila je uglavnom posvećena daljem razvitku školstva u komuni…

Mila Živanović predložila je da škole kojima nedostaju stručni kadrovi same stipendiraju svoje najtalentovanije učenike, a takođe i mlađe učitelje, bar na Višoj pedagoškoj školi ili prvom stepenu Filozofskog fakulteta.

Tako će se dobiti daleko veća stabilnost kadrova, a učitelji koji, silom prilika, predaju sada stručne predmete neće ostati bez mesta kad stupi na snagu novi zakon, po kome predmetnu nastavu neće moći da vode nestručna lica.

Potpredsednik Mladen Šijakov rekao je da palanačka privreda može skoro stopostotno apsorbovati svršene učenike, a apsorbuje samo mali procenat. Razlog je verovatno pogrešan profil škola, ali i pogrešno shvatanje uloge stručnjaka prema kome je sramota da
tehničar radi za mašinom, već mora biti tehnički direktor, ili bar crtač…

Seminar veterinara

U organizaciji Zajednice osiguranja AP Vojvodina i opštinskog Osiguravajućeg zavoda u Bačkoj Palanci, u prostorijama hotela „Turist“ održan je seminar veterinara.

Ovom seminaru prisustvovao je veliki broj veterinara zaposlenih u radnim organizacijama i institutima Pokrajine. Glavna tema ovog tradicionalnog seminara bila je zaštita stoke.

Opštinska biblioteka osniva zavičajni fond

Opštinska biblioteka u Bačkoj Palanci „Veljko Petrović“ pristupila je akciji osnivanja Zavičajnog fonda knjiga. Kako do sad nije postojala nikakva evidencija o publikacijama koje govore o Bačkoj Palanci ili delima čiji su autori sa ovog područja, opštinska biblioteka rešila je da, ukoliko joj to mogućnosti dozvole, skupi sve publikacije i osnuje zavičajni fond…

Ideja za ovu akciju potekla je za vreme proteklog „Meseca dana knjige“.

Biblioteka moli sve građane koji poseduju ovakve publikacije da joj se jave, kako bi ih mogla otkupiti…

Bibera ni za lek

Poslednjih dana mnogobrojne domaćice obilaze sve prodavnice u gradu u potrazi za biberom, ali uzalud – trgovci tvrde da su poslednje količine bibera prodali još pre mesec dana i da ga sada nema ni za lek.

Nestašica naročito pogađa mnogobrojne vlasnike svinja već dospelih za klanje u Bačkoj Palanci i okolnim selima, ali koji još čekaju, jer bibera nigde nema.

Interesovali smo se u preduzeću „Podunavlje“ zbog čega je nastala ova nestašica baš u ovom „kritičnom momentu“, gde su nas obavestili da je to slučaj sa celom zemljom, jer uvozna preduzeća nisu obezbedila na vreme dovoljne količine ovog začina.

Zbog toga nestašica bibera oseća se i u većim potrošačkim centrima, kao što je na primer Novi Sad, Sombor i drugi…

Veruje se ipak da će se toliko traženi biber pojaviti u prodavnicama još u toku ovog meseca.

Dobar start Ekspres – restorana

Uoči praznika na svečan način otvoren je Ekspres restoran hotela „Turist“, prvi restoran sa samousluživanjem u gradu.

Za nabavku uređaja i adaptaciju prostorija ovog moderno opremeljenog restorana kolektiv „Turista“ uložio je 22 miliona dinara. Namenjen prvenstveno za goste koji žele nešto da pojedu, bez čekanja na konobara ili biranja po jelovniku, novi restoran je od
samog početka dobro startovao.

Za ovo kratko vreme broj izdatih porcija je neprestano rastao tako da se danas proda i do 600 obroka dnevno.

Tome je svakako doprineo i cenovnik na kome se cene jela kreću od 120 – 180 dinara, variva su po 80 dinara, kompletan ručak može se sastaviti i za svega 220 dinara.

Otvorena izložba slikara amatera

U subotu u 18 časova u velikoj sali Radničkog doma u Bačkoj Palanci otvorena je izložba slikarke amatera iz Sombora Jetuš Gomboš – Dobokanj. Izložbu poznate slikarke iz Sombora organizovao je Radnički univerzitet.

Posle niza izložbi u mnogim našim gradovima slikarka Gomboš – Dobokanj izložiće u Bačkoj Palanci sedamnaest svojih radova u raznim tehnikama.


Pogledaj: Vreme kad su radnici zarađivali više od direktora

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here