Биометријска контрола приступа – наш корак у будућност

105
Pixabay.com

Ако до сада нисте чули за термин “контрола приступа” у оквиру техничке заштите простора и важних података, немојте да вас то чуди. Наиме, иако се се са својеврсном контролом приступа сусрећемо свакодневно, ретко када ћемо је доживети као процес или систем.


Примера ради, док чекате у реду на каси, у пошти или банци, док чекате да уђете у салу у позоришту или биоскопу, док стојите у реду за неку атракцију у забавном парку – ви сте учесник процеса контроле приступа. Чак и када некоме забраните улаз у собу или купатио, ви заправо спроводите веома једноставан, али стваран, процес контроле приступа. Свакодневно пролазимо кроз провере, тражимо или одобравамо приступе и то све већ радимо по аутоматизму.

С друге стране, контрола приступа понекад апсолутно није дискретна и укључује присуство физичког обезбеђења, чувара, рецепционера, избацивача, уградњу механичких брава или инсталацију система техничке заштите попут алармних система.

Данас су све више у примени и биометријски системи контроле приступа.

У зависности од степена сигурности који локација тражи, биометријске системе контроле приступа можемо применити на разне начине – биометрија лица, отисак прста, картице… Овакви системи организацијама и компанијама штеде време и новац и унапређена су замена за браве и физичко обезбеђење.

Дакле, да резимирамо, одређени степен контроле приступа је константно присутан, а од степена сигурности који локација захтева, процес ће започети једноставним куцањем на врата или уношењем приступних полиса.

Foto: Ilustracija morguefile.com

Како функционише савремени систем контроле приступа?

Идеја на којој је је заснован савремени систем контроле приступа, подразумева аутоматизацију целог процеса, постизање високог степена заштите, те имплементацију савремене технологије и софистицираних софтвера. Компанија на време мора размишљати о сигурности људи, простора и вредне имовине, а инсталација система који ће контролисати кретања људи, према унапред утврђеним правилима је решење за постизање врхунске безбедности.

Квалитетан систем контроле приступа одговара на три важна питања: ко, где и када. Ко има приступ којим просторијама и у којим временским интервалима. Најмодерније верзије система контроле приступа подразумевају постојање свеобухватног и флексибилног софтвера за контролу приступа, који је дизајниран тако да се прилагоди и задовољи потребе сваке организације. Посебно занимљиве су напредне технологије које се тичу биометријског система за контролу приступа.

Биометрија је техника која подразумева идентификацију особе на основу јединствених физичких карактеристика, попут геометрије лица или отиска длана или прста. Процес започиње тако што сензор прво прикупља биометријски узорак. Следећи корак је да модул упореди прикупљени узорак са узорком који се налази у бази под одређеним корисничким именом. Ако систем уочи поклапање параметара, узимајући у обзир дозвољену границу грешке, приступ се одобрава. У случају да систем примети одступања и приступни подаци се не подударају, аутоматски пријављује грешку и приступ се одбија.

Иако процес понекад може бити поприлично комплексан, сама процедура за крајњег корисника је увек једноставна. Корисник прво уноси приступни полисе, а потом следе идентификација и верификација. Исход валидације приступних полиса може бити позитиван или негативан – приступ одобрен или приступ одбијен. Током процеса, систем упоређује прикупљени узорак са узорком који је раније забележен у бази под одређеним корисничким именом. Уколико дође до поклапања, узимајући у обзир дозвољену границу грешке, врата се отварају. У супротном, врата остају затворена, а покушај неовлашћеног приступа се снима камерама за видео надзор. У случају да уљез, након што му је приступ одбијен, покуша насилно да уђе у штићени простор, аларм се аутоматски активира.

Биометријски систем контроле приступа нуди бројне опције и има бројне предности:

● биометријски узорак је за сваку особу јединствен, будући да су и физичке карактеристике појединца јединствене
● биометријски узорци тешко се краду или репродукују (постоји и “ливенесс” детектор, који утврђује да ли је узорак заиста жив или је реч о покушају обмане)
● ниво сигурности је за све исти (не постоје шифре које су компликованије или једноставније за разбијање)
● нема неовлашћеног пријављивања (приликом евиденције радног времена, колеге не могу да пријаве један другог)
Има ли разлога за забринутост у вези заштите личних података?
Када год настојимо да имплементирамо најсавременија технолошка решења зарад крајњег циља максимизирања безбедности, у обзир морамо узети људска права и заштиту приватности. Колико год безбедност простора подигли на виши ниво, успех није оптималан ако је током процеса нарушена туђа приватност или откривена туђа интима.

Узимајући у обзир да је заимплементацију савремених биометријских решења контроле приступа неопходно прикупљање биометријских узорака, јасно је да се сваки појединац неће осећати подједнако пријатно када се од њега затражи да за потребе компаније приложе отисак прста или неки други јединствени биометријски идентификатор. Крађа идентитета није ситница и потпуно је разумљиво осећати страх. Страх ће сигурно барем делом распршити чињеница да се прикупљени отисци, било длана или прста, чувају у бази у виду алфанумеричког записа, који се приписује одређеном отиску на основу патентираног алгоритма. Овако добијени код је неинвертибилан и не може се поново разложити на отисак прста или длана, што значи да се не може ни злоупотребити.

Биометријска контрола приступа није само наша будућност, него је званично постала и део наше садашњости, услед све веће примене, како у свету, тако и код нас. Ако планирате уградњу система техничке заштите, компанија MS Security је ту да вам пружи комплетну подршку: од избора опреме, до уградње и редовног сервиса. На вама је да безбедност људи, имовине и простора одредите као приоритет и да, у сарадњи са стручњацима, инсталирате врхунску сигурносну опрему, која вас неће изневерити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here