Како да побољшате ваше пословање путем онлајн присуства?

159
Фото: Pixabay

Пандемија Kовид-19, којој се крај и не назире, иако ће ускоро бити пуне две године како с њом делимо свакодневицу, најбоље је показала значај онлајн пословања.


Нисмо могли ни да замислимо да ћемо бити затворени у кућама месецима, са већом или мањом могућношћу кретања. Све се преселило онлајн – послови, дружења, куповина, све се одвијало на Интернету, а тај тренд се наставља и даље.

Бизниси који нису били присутни онлајн брзо су се суочили са кризом. Неки од њих су се брзо прилагодили и направили wеб сајтове, у покушајима да остану конкурентни, док су они који већ имају разрађено онлајн пословање прошли најбоље. Чести „lock-down“ моменти, ограничено радно време продавница, затворене фирме – само су неки од разлога зашто је онлајн присуство било важно.

У време када се живот одвија онлајн и ваш посао мора да буде онлајн. Рачуница је једноставна.

Foto: Getty images

Да ли је онлајн присуство заиста толико важно?

Без обзира у којој је сфери делатности ваш бизнис – да ли имате адвокатску канцеларију, фризерски салон или продавницу опреме за кућне љубимце, битно је да будете присутни на Интернету. Зашто? Претпоставимо здраворазумски да се нећете задовољити постојећом клијентелом, него да желите да проширите обим пословања и напредујете. Зашто бисте узимали само делић колача, кад можете да узмете његову половину?

Данас се онлајн претражује све. Која год да је људима услуга потребна, прво ће је провићи кроз Google. У потрази су за адвокатом за развод брака? Информисаће се онлајн. Траже нови фризерски салон? Гуглаће који су салони отворени у близини. Треба им нови транспортер за мачку? Ишчитаће о врстама транспортера које су најприкладније и где могу да их купе.

Овде на сцену ступате ви – онлајн присуство и добро усклађена (локална) СЕО оптимизација, праћени маркетиншком стратегијом, не могу а да не дају резултате. Када послујете онлајн ваши потенцијални клијенти су сви који користе Интернет.

Ако не искористите предност Интернета, будите сигурни да ваши конкуренти хоће, зато учините себи услугу и дигитализујте ваш посао, ако већ нисте.

Не знате како? Ту смо ми да вам објаснимо:

Wеб сајт – основа онлајн присуства

Ако немате wеб сајт, прави је тренутак да га направите. Сајт је полазна тачка вашег присуства онлајн, на коју се надограђују друштвене мреже, као пратећи елементи. Не, Инстаграм вам није довољан, иако вам се чини да јесте. Пословни профили који имају сопствени wеб сајт добијају много више поверења купаца и веродостојнији су него бизниси који имају само налоге на друштвеним мрежама.

Ваш wеб сајт ће радити 24/7, а потенцијални купци ће бити у могућности да пронађу све информације за којима трагају, у свако доба, чак и у 3 изјутра, када их мучи несаница. Док ви будете одмарали ваш wеб shop ће радити за вас и примати поруџбине, без обзира на околности, као што је недавно био случај са пандемијом Kовид-19.

Wеб сајт можете направити сами, на Интернету постоји велики број туторијала о подизању сајтова на WordPress платформи, али ако планирате велики wеб shop, са пуно производа, можда је боља идеја да овај посао препустите професионалцима.
Једном када будете имали функционалан и привлачан сајт, који на прави начин одражава поруку коју желите да пренесете вашим пословањем, испуните га садржајем. Садржај на сајту треба да информише купце о вашој понуди, да им буде занимљив и користан. Таквом садржају се посетиоци увек враћају, а од случајних посетилаца конвертују се у сталне купце.

Како рекламирати сајт?

Постојање сајта као основе онлајн присуства је почетак. Треба вам начин да се за вас чује, јер сајт за који нико не зна неће донети оно што очекујете – клијенте и добит.

Како би се ваш сајт „пробио“ међу конкуренцијом и изашао међу првим резултатима Google претраге, биће вам потребна СЕО оптимизација сајта, мало времена и стрпљења.
СЕО оптимизација је скуп позадинских процеса рада на сајту, који обухватају on-page, оf-page и технички СЕО. Обједињене, ове стратегије за циљ имају унапређење свих перформанси вашег сајта, како би он постао допадљив Google-u. Једном када Google  индексира ваш сајт и препозна га као корисног и релеватног, радо ће га нудити корисницима као резултат на њихове упите.

СЕО оптимизација резултате не постиже преко ноћи – биће потребно неко време, зависно од конкуренције можда и 6 месеци, како бисте се појавили на првој страници резултата претраге. Међутим, СЕО резултати су трајни – једном када се позиционирате, уз квалитетно оптимизовање свг текућег садржаја бићете у могућности да задржите вашу позицију дуго времена.

Пратећи елемент СЕО оптимизације могу бити Google огласи, који функционишу PPC системом. Имајте на уму да сами Google огласи нису довољни, јер људи генерално више верују резултатима органске претраге, него плаћеним огласима. Ипак, сјајна су додатна стратегија.

Појачајте онлајн присуство активношћу на друштвеним мрежама

Процењује се да је 93% од укупне популације која користи Интернет присутно на друштвеним мрежама. Данас су на друштвеним мрежама малтене сви – од деце до старије популације, која се адаптирала на употребу смартфона.

Зависно од садржаја који пласирате и производа или услуге које нудите, заузмите позицију на друштвеним мрежама. На Facebook-у су сви, LinkedIN је идеалан за озбиљније садржаје, на Instagramu и TikToku су млађи и људи средњих година.

Верујемо да налоге на мрежама већ имате, остаје само да осмислите стратегију којом ћете очарати ваше пратиоце. Будите присутни, али не будите досадни – обављујте свакодневно, али немојте спамовати са 10 објава дневно. Делите занимљиве садржаје и позовите пратиоце да коментаришу. Направите анкету. Поставите питање. Организујте Giveaway – људи воле поклоне! Градите однос са вашом клијентелом – исплатиће се.
Ако нисте задовољни reach-ом који постижете, спонзорисани постови су такође опција. Демографске карактеристике публике којој желите да огласи буду приказани бирате сами – пол, године, локацију, интересовања. Будите доследни и оригинални. Пратиоци ће сами наћи пут до вас.

Једном када ваше пословање буде присутно онлине колико и у реалном животу, питаћете се зашто му пре нисте дали шансу. За успешан онлине ангажман потребно је мало истраживања, креативности, размишљања и стављања у улогу ваших клијената. Зачините све то трудом и преданошћу и напредак неће изостати. Онлајн заједница вас чека. Не дозволите да чека предуго.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here