Како уз минимална улагања подићи вредност некретнине коју продајете

446

Реновирање станова и обраћање пажње на наш лични и пословни простор одавно је постала познаница обичном човеку, захваљујући разним ТВ емисијама, интернет сајтовима и психотерапеутима који сматрају да је веома важно у каквом ентеријеру живимо.


Са друге стране, уколико имамо своју некретнину, а желимо да је продамо, битно је да ствари и распоред буду сређени и практични, без превише детаљисања. У даљем тексту ћемо поделити неколико савета како подићи вредност некретнине тако што ћемо посветити мало времена и мало новца у комплетну слику некретнине.

Спољашњост мора „обећавати“ угодну унутрашњост

Прва ствар коју ће купац уочити приликом разматрања стана јесте сам улаз у стан, улазна врата и први поглед на унутрашњост. Стога, морате посветити пажњу сређивању улазних врата и ходника уколико га имате. Циљ овога јесте помало психолошки, јер будући власник жели да има да тај улаз обећава сређеност и пристојност унутрашњег дела. Веома је важно да средите браве, да не дође до неочекиваних застоја приликом откључавања и отварања. Пожељно би било да имате довољно заштићени систем откључавања (не само једну браву без ресе итд).

Минимализујте украшеност простора

Врло је битно да просторије некретнине не буду пренатрпане разним личним стварима. Онај који разматра вашу некретнину није заинтересован за личне ствари и ваш начин украшавања соба. Њему је битно да је све функционално и да је остављено довољно простора да купац сам уређује. Такође, минимализам детаља остварује утисак већег и пријатнијег простора у којем се људи осећају смирено.

 

Кухиња да буде пријатан кутак

Разне анкете су показале да је кухињски простор веома битан за власнике станова. Било би пожељно да је она издвојена од осталих просторија, из разлога што би требала да буде посебан део који се користи за конкретне намене спремања хране, а самим тим и јаки мириси се неће ширити у остале просторије. Кухиња треба да буде, пре свега, функционална, да поседује све сређене инсталације и распоред уређаја који не сме бити хаотичан. У великим градовима, као што су Београд, Нови Сад, Ниш битна је локација стана, али уколико купац не нађе најидеалнију локацију, важно је да просторије унутар некретнине буду правилно распоређене. То зависи и од архитектуре саме зграде, не само од власника. Популарни станови у Новом Саду, примера ради, најчешче су високо функционални и веома опремљени, нарочито када су кухиње у питању, због све већих захтева купаца.

Средите боју зидова и осветљење стана

Оно што највише утиче за смиреност јесу једноставна боја зидова која није нападна. Психолози сматрају да шареноликост зидова делује хаотично на мозак и то ствара осећај узнемирености. Такође, зидови одају утисак да сте педантни и они морају бити добро уређени, без флека и неравнина што може отворити сумњу у исправност осталих ствари које се не могу видети на први поглед. Такође, направите угао природне осветљености и подигните ролетне и уклоните завесе да се гост осећа као да није затворен у просторији без природног светла.

Папирологија је важан део одлуке

Папирологија је можда и најбитнији сегмент уплитања у купопродају некретнина. Прикупите на време све потребне папире, распитајте се шта може представљати проблем, јер често се дешава да купац одустане од куповине зато што недостаје неки документ који може задавати проблеме у будућности.Поверење у продавца некретнине се повећава уколико су папири изложени већ на првом сусрету приликом разгледања некретнине.

Постоје разни начини како можете побољшати квалитет ваше некретнине и самим тим подићи цену, али не заборавите да је најбитније да ствари буду функционалне, без сувишних предмета и детаља. Стога је битно средити стан да буде леп и удобан за око, али и да буде функционалан, заједно са свом потребном администрацијом.

POGLEDAJ: Da li volite „prezrele“ banane?