Научите да клижете на леду, заборавите на страх

141
Фото: Pixabay

За почетак је најважније да заборавите на страх и на понос, јер су падови нешто што је нормално у овом спорту.


На првим часовима ће инструктор чак инсистирати да намерно падате како бисте научили да то радите што безбедније. Треба избегавати падове у напред са исправљеним рукама, јер може доћи до повреда, као и падове на леђа јер можете ударити главу. Најбоље је падати на страну са телом благо савијеним.

Као и у другим спортовима, и за клизање је потребно претходно урадити лагане вежбице загревања. Затим се иде на лед, па уколико нисте превише сигурни у себе, можете се придржавати за ограду док покушавате да одржавате равнотежу.

На клизалишту се крећите као да корачате, с тим што ноге не одвајате много од леда, већ само неколико сантиметара. Лагано их савијајте у колену и гурајте се унапред забацујући благо колена уназад. Не раздвајајте ноге много, трудите се да буду близу како бисте лакше одржавали равнотежу. Руке држите са стране, балансирајући напред-назад.

Када осетите да сте довољно сигурни и да се не саплићете, удаљите се од ограде и уживајте у чарима овог зимског спорта.

Што се тиче опреме која вам је потребна, осим клизаљки, треба вам удобна и растегљива одећа у којој ћете моћи да се крећете са лакоћом, као и пар рукавица. Уколико клизате на отвореном, обуците се слојевито, да бисте могли да се раскомотите када се загрејете.

Клизањем се могу бавити сви без обзира на године, а најбољи узраст за учење клизања код деце је пет година.

Овај спорт на леду има бројне предности – савршен је за зимско доба када се сви улење, јер углавном није могуће напољу вежбати било шта друго. Осим што је забавно, клизање је сјајно за јачање мишића ногу и задње ложе, а једночасовним тренингом троши се више од 300 калорија.

Довољно разлога да већ данас почнете!

Погледајте како је било на отварању клизалишта у Бачкој Паланци: 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here