Nikola Tesla dobija svoj toranj na Zlatiboru, evo kako će izgledati

360
foto: Rina

Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla , uskoro bi mogao dobiti svoj toranj na jednoj od najlepših srpskih planina.

Oops...
Slider with alias lela_koz_salon not found.

 

Na Zlatiboru je potpisan memorandum između opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fondacije „Teslianum“ o razumevanju realizacije projekta čime se stvaraju svi uslovi za izgradnju Internacionalnog naučno-obrazovnog centra „Teslin toranj Zlatibor“ namenjen mladima iz cele Srbije i regiona.


Pročitaj i: Od sutra slobodno u Grčku preko Severne Makedonije


„Nemamo nameru da repliciramo Teslin toranj pre više od 100 godina niti taj tehnološki trenutak. Imamo nameru da Tesla kao jedna misaona vertikala, parabola i energija koja je potekla sa ovih prostora, bude inicijalna kapisla za ono što bi trebalo da se desi u tom novom edukativnom centru. Nemamo nameru da kopiramo druge naučno-obrazovne centre, već da budemo dopuna i komparativni sa njima. Želimo da se nađe na određenim mestima u Srbiji, a Zlatibor je izvanredno mesto za to sa energijom koju nosi u sebi. Cilj nam je da imamo jedan edukativni centar u kome će se okuljati deca iz Srbije, zemalja regiona, Evrope i sveta srpske dijaspore“, kazao je akademik Branislav Mitrović, predsednik UO Fondacije „Teslianum“.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže da je izgradnja Teslinog tornja još jedan korak napred, kad je u pitanju turistička ponuda cele Srbije i da Zlatibor može da stane u rang sa svetskim centrima.

„Lokalna samouprava ovaj projekat može da iznese, ali isto tako može da zatraži sredstva EU fondova i ostalih fondacija koje podržavaju Tesline ideje. Na ovaj način Zlatibor će postati konkuretniji i imati još bolju turističku ponudu. Ovaj projekat biće na ponos svih nas“, zaključio je Stamatović.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

 

Da je zapadni deo naše zemlje zahvalan srpskom naučniku govori podatak da je nedaleko od Zlatibora pre 120 godina u Užicu posle centrale na Nijagarinim vodopadima u Americi, na reci Đetinji podignuta prva hidrocentrala u Evropi i druga na svetu, sa Teslinim sistemom višefaznih struja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here