Откривено како је дошло до неправилности у гласању на Евровизији

Ево шта то значи за Констракту

470
Фото: Танјуг

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) објавила је да су поништени гласови из другог полуфинала “Песме Евровизије” чланова жирија Азербејџана, Грузије, Пољске, Румуније, Сан Марина и Црне Горе, пошто су утврђени обрасци гласања који нису у складу са правилима такмичења.


Како се наводи, виђено је да су у другом полуфиналу четири од шест жирија међу најбољих пет песама ставили земље из групе наведених земаља (имајући у виду да не могу да гласају за себе), да је један жири ставио истих пет земаља у најбољих шест, док је један жири ставио четири земље у најбоље четири, док им је пета у првих седам.

ЕБУ је објавила да је образац гласања утврдио партнер који прати гласање, а да га је потврдило независно тело за праћење гласања, пошто је пет од шест земаља било рангирано испод осмог места код чланова жирија преосталих земаља које су се такмичиле у другом полуфиналу “Евросонга”, као и код жирија Немачке, Велике Британије и Шпаније који су такође гласали током друге такмичарске вечери.

Додаје се и да су четири земље биле рангиране међу последњих шест и да је толико нерегуларности без преседана.

Због тога је ЕБУ одлучила да, према правилима гласања на “Песми Евровизије”, искористи право да уклони гласове жирија шест земаља и замени их аутоматски израчунатим резултатом гласања, како би се утврдио коначан резултат гласања у другом полуфиналу.

Из истог разлога, гласови жирија шест земаља нису коришћени ни у финалу такмичења, како би се очувао интегритет система гласања на “Евросонгу”.

Одлуке је одобрио председник Референтне групе “Песме Евровизије”, као и заменик генералног директора ЕБУ-а, у складу са правилима гласања на такмичењу.

ЕБУ је разговарала са емитерима чији су гласови жирија поништени и дао им могућност да додатно истраже гласање жирија у наведеним државама.

Представница Србије Ана Ђурић Констракта је учествовала у другом полуфиналу, али гласови из наведених шест земаља нису утицали на њен пласман. Према гласовима који су проглашени за нерегуларне, представница Србије је освојила 21 поен, док је према аутоматски израчунатим гласовима Констракти додељено 14 бодова.

Представница Србије је према званичним гласовима заузела девето место код жирија, друго место код публике, док је у укупном пласману била на трећем месту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here