Румунија: ЕБУ је променила одлуку нашег жирија, нисмо Украјини дали 12 поена

Европска радиодифузна унија је одговорила тврдњом да су приметили "нерегуларност у гласању"

409
Фото: sr.wikipedia.org

Румунски јавни сервис ТВР оптужио је Европску радиодифузну унију (ЕБУ) да није поштовала одлуку румунског жирија, погрешно давши максималних 12 поена Украјини, која је и победила на Песми евровизије.


Како преноси Н1, Summit news пише да су се румунски евровизијски званичници жалили да је ЕБУ игнорисала њихово гласање да Молдавији дају максималан број гласова, а не Украјини.

„Изненадили смо се када смо открили да гласање румунског жирија није узето у обзир. Организатори су доделили другачији број поена учесницима финала у име нашег жирија. Прецизирамо да је румунски жири одлучио да максималан број поена да Молдавији“, навела је ТВР у саопштењу.

Представници свих земаља, додаје се, нормално се појављују уживо у преносу да прочитају како је гласала њихова земља, али Еда Маркус из Румуније није могла да се види.

Европска радиодифузна унија је одговорила тврдњом да су приметили „нерегуларност у гласању“ која их је „приморала да замене резултате из шест земаља – Азербејџана, Грузије, Црне Горе, Пољске, Румуније и Сан Марина.

„Да би се усагласио са упутствима за гласање на такмичењу, ЕБУ је сарађивао са својим партнером за гласање на израчунавању заменског збирног резултата за сваку земљу у питању, како за друго полуфинале, тако и за велико финале (израчунато на основу резултата других земаља са сличном историјом гласања)“, навео је ЕБУ у саопштењу.

ТВР је навео да су организатори Евровизије „заменили оцене жирија у Румунији ‘заменом’ израчунатом на нетранспарентан начин“ и чак их нису ни обавестили шта су радили током такмичења.

ЕБУ је оспорио и гласање Црне Горе, а њен евровизијски тим је у саопштењу навео да је гласање у студију РТЦГ „протекло у редовној процедури, а након тога уредно оверено од стране ЕБУ“, те да не виде разлог за сумњу у било какав облик нерегуларности. Генерални директор РТЦГ Борис Раонић казао је телевизији Вијести да је писао Европској радиодифузној унији и тражио објашњење.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here