Савети за вожњу у зимским условима

Слаба видљивост, клизав коловоз, успорен саобраћај захтевају смиреног и рационалног возача

545
Foto: Pixabay

Неповољне временске прилике захтевају од возача већу опрезност за воланом, вожњу смањеном брзином прилагодјеном условима на путу, као и добру припрему возила за зимске услове вожње. Слаба видљивост, клизав коловоз, успорен саобраћај захтевају смиреног и рационалног возача.


Свакако треба избећи вожњу уколико сте уморни, неиспавани, под утицајем алкохола, под неком терапијом која може да утиче на смањену концентрацију, да делује успављујуће и сл. Наравно, возило мора бити потпуно технички исправно, а посебно треба проверити кочнице, трап, пнеуматике, уређаје за осветљавање, акумулатор, брисаче, температуру мржњења расхладне течности у систему за хлађење возила – по потреби ту течност треба заменити.

При ниским температурама и у условима смањене видљивости, треба обезбедити адекватно прање ветробранског стакла, па зато уместо воде треба сипати посебну течност за прање ветробранског стакла која не мрзне на ниским температурама. Треба проверити и исправност брисача, као и грејача задњег ветробранског стакла. Посебно је важно редовно проверавати стање пнеуматика – у смислу дубине шаре, која мора да буде најмање 4 мм, али је такође битан и притисак у гумама и он мора да одговара захтевима из техничке књижице произвођача конкретног возила. Подсећамо, зимску опрему чине зимске гуме на погонским точковима или све четири радијалне гуме са дубином шаре најмање 4 мм, као и ланци који се по потреби монтирају. Није лоше за зимске услове вожње понети и лопату, мало песка, стару поњаву, метлицу за чишћење стакла, спреј против замрзавања стакла, спреј за бравице, каблове за стартовање, стругалицу за лед.

У условима снега и леда на коловозу саветујемо избегавање наглих промена правца кретања возила и нагла кочења. Када има снега и леда по путу, најбоље је возити под малим гасом и у нижем степену преноса. Најбитније је да се не праве нагли покрети воланом или кочницом, ако је потребно смањити брзину, треба кочити мотором, односно убацити у нижи степен преноса, пажљиво, да се возило не занесе. У тим тренуцима треба заборавити на ножну кочницу, поготово кад возило има задњу вучу.

Приликом вожње по дубоком снегу, треба управљач држати право да предњи и задњи точкови имају исти правац кретања. Ако аутомобил „шлајфује“ треба покушати кретање уназад, а ако то не успе онда под точкове треба ставити песак, грање, крпе и сл.

„Чек“ листа и савети

* проверите техничку исправност возила
* преконтролисати нивое свих течности
* преконтролисати квалитет антифриза
* користити за прање ветробранског стакла специјалну течност која не мрзне
* проверити стање акумулатора
* пре стартовања возило очистити од снега
* проверити притисак у пнеуматицима, укључујући и резервни точак
* ставити глицерин у све бравице на вратима, а глицерином намазати и пријањајуће гуме на вратима
* у дизел гориво додати одговарајући адитив који ће спречити смрзавање дизел горива
* понети горе поменуту зимску опрему и корисне ситнице
* не користити алкохолна пића чак и у “дозвољеним” количинама
* не убрзавати и не кочити нагло
* прилагодити вожњу условима на путу
* држати одговарајуће растојање

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here