Славимо Светски дан шале – 1. април

Како је настао Светски дан шале?

225
Фото: Canva

Данас је Светски дан шале, познатији као 1. април. Познат је као дан када се многи шале на рачун других, праве им смицалице и заврзламе. Што је боља шала, што је више смеха то је овај дан успешнији! Ипак, водите рачуна да не претерате, јер „тешке“ шале могу да буду контрапродуктивне.


Обележава се већ вековима, али је његово порекло нејасно. Постоје разна тумачења, а једно од њих је да се овај својеврсни „народни празник“ појавио крајем средњег века у Европи као Дан свих луда, који је представљао општенародно весеље.

Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову „Даном свих глупака“. Финци тај дан повезују са пролећним подучавањем деце о привредним радовима, а слично је и у Швајцарској. Постоје мишљења да корени тог „празника“ досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи становници умели да се добро забављају, смишљајући различите шале.

Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио „априлску рибу“. У холандском Еиндховену одржава се својеврсна традиција збијања шала 1. априла, новине се утркују да објаве „ексклузивне“ вести, као на пример о доласку неких светских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици.

Немци 1. април сматрају даном у којем су рањиви, а своје лоше осећање мање везују за збијање неукусних шала, а више за предање да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник, пише Аваз.

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни балканске просторе, па се често у медијима могло наћи понешто што би „изненадило“ читаоце.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here