Србија у другом полуфиналу Песме Евровизије

За одлазак у Торино такмичиће се рекордан број од 36 извођача, a само један од њих представљаће Србију на овогодишњој Евровизији

267
Евровизија (Фото: Screenshot/Youtube/ Eurovision Song Contest )

Овогодишњи представник Србије на Песми Евровизије, 14. по реду наступиће у првом делу 2. полуфинала које је на програму 12. маја, одлучено је полуфиналним жребом који је одржан у Торину, у Палати „Мадама“.


У другом полуфиналу, поред нашег представника, наступиће и певачи из Аустралијe, Грузије, Финске, Азербејџана, Сан Марина, Црне Горе, Румуније, Чешке, Пољске, Белгије, Северне Македоније, Шведске, Естоније, Ирске, са Кипра и Малте.

Када је реч о првој полуфиналној вечери, 10. маја, за место у финалу бориће се Албанија, Летонија, Швајцарска, Словенија, Бугарска, Молдавија, Украјина, Литванија, Холандија, Норвешка, Русија, Португалија, Данска, Јерменија, Аустрија, Хрватска, Исланд и Грчка.

Финале је најављено за 14. мај, а овим жребом је одлучено и у којем ће полуфиналу гласати шест земаља које су директни финалисти (земље тзв. Велике петорке). У првом полуфиналу гласаће гледаоци и жири из Италије, Француске, док ће у другом полуфиналу гласати Велика Британија, Немачка и Шпанија.

Све државе учеснице у полуфиналима биле су распоређене у шест различитих група према историји гласања, а на основу података немачке телекомуникационе компаније „Digame“, дугогодишњег партнера ЕБУ, која контролише и гласање током такмичарских вечери.

Србија је била у првом шеширу са Албанијом, Северном Македонијом, Словенијом, Хрватском, Црном Гором.

Представник Србије биће одабран на РТС-овом фестивалу „Песма за Евровизију 22“, који ће се одржати од 3. до 5. марта. За одлазак у Торино такмичиће се рекордан број од 36 извођача.

Осим распореда по полуфиналима, представљени су слоган и визуелни идентитет „Песме Евровизије“ у Торину. Организатори су одлучили да се такмичење одржава под слоганом „Звук лепоте“ (Sound of Beauty).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here