Велика Британија уместо Украјине домаћин Евровизије 2023

108
Фото: sr.wikipedia.org

Велика Британија затражила је да буде домаћин Евровизије 2023. након што су организатори ове манифестације „с дубоким жаљењем“ одлучили да Украјина није способна да организује овај музички спектакл, пише британски Гардијан.


Иако је Украјина земља победница на овогодишњој Евровизији са Стефанијом из Калушког оркестра и иако је традиција да победници из претходне године буду домаћини следећег такмичења, организатори догађаја с жаљењем су закључили да неће бити могуће обезбедити безбедносне и оперативне гаранције потребне за одржавање Евровизије 2023 у Украјини.

Организатори догађаја затражили су од Би-Би-Сија да буде домаћин такмичења следеће године, након што је Велика Британија завршила на другом месту са Спаце Ман-ом Сема Рајдера.

Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која организује такмичење, рекла је да је песма Евровизије једна од најкомплекснијих ТВ продукција на свету, са хиљадама који раде на догађају и присуствују догађају, те да је потребно 12 месеци за припрему.

Након дуге истраге, како се наводи у саопштењу, украјински јавни емитер није могао да пружи потребне гаранције и изразио је „тугу и разочарење“ што такмичење следеће године није могло да се одржи у Украјини.

„Као резултат ове одлуке, у складу са правилима и како би се обезбедио континуитет догађаја, ЕБУ ће сада започети разговоре са Би-Би-Сијем, као овогодишњим другопласираним, о потенцијалном домаћину такмичења за песму Евровизије 2023. у Уједињеном краљевству.

– Наша је пуна намера да се победа Украјине одрази у емисијама следец́е године. Ово ће нам бити приоритет у нашим разговорима са евентуалним домаћинима. –

Евровизијско такмичење последњи пут је одржано у Британији 1998. године након што је Велика Британија победила са Катрином и Лове Схине а Лигхт из групе Вавес.

Ако Би-Би-Си пристане да буде домаћин такмичења, градови широм Велике Британије ће вероватно желети да га организују. ОВО Хидро Арена у Глазгову, капацитета 14.000 људи, спекулисана је као потенцијално место одржавања последњих дана – пише Гардијан

Портпарол ББЦ-а је потврдио да емитер преговара о томе да они буду домаћини догађаја:

-Видели смо најаву ЕБУ-а. Јасно је да ово није скуп околности који би неко желео. Након њихове одлуке, наравно, разговарац́емо о Би-Би-Сију који је домац́ин такмичења за песму Евровизије.