Vožnja motora: prijatelj mentalnog i fizičkog zdravlja

561
Фото: Илустрација/РТВ

Verovatno ste nebrojeno puta videli prizore ljudi na motoru na razglednicama ili fotografijama na koje nailazite na internetu. Primetili ste da su obično nasmejani i sjajno raspoloženi? Da li ste se ponekad zapitali zbog čega se i sami osećate dobro upravo kada se otisnete u avanturu motorom?

Zamislite jutarnje časove kada se spokojno vozite na svom motoru. Usredsređeni ste na put, trudite se da ne prekoračite dozvoljenu brzinu i uz to uživate u svežini koju donosi jutarnji vetar. Ako dodamo uz sve to sunčan dan, vedro nebo i prijatnu okolinu, verovatno ćete se složiti da su ovakvi momenti poput sitnih čarolija koje (makar na kratko) umeju da Vas napune energijom, pruže osećaj slobode i odagnaju probleme koji zaokupljaju misli tokom dana.

Vožnja motora vam omogućava da uživate u adrenalinu, brzini, osećaju potpune slobode i pogledu na okolinu iz druge perspektive. Drugim rečima, kao strastvenim ljubiteljima motora, druženje sa Vašim dvotočkašem je sinonim za hedonizam. No, da li znate da vožnja motora donosi mnogo drugih prednosti Vašem organizmu?

Vožnja motora utiče pozitivno na Vaše mentalno i fizičko zdravlje

Osećaj čiste radosti nakon provedenog vremena na Vašim omiljenim rutama, nije samo subjektivan osećaj. Vaše raspoloženje u tom trenutku je zapravo rezultat biohemijske reakcije. Razlog zbog kog se osećate poletno i zadovoljno leži u oslobađanju hormona endorfina – koji se još naziva hormon sreće.

Upravljanje motorom pospešuje oslobađanje adrenalina, koji potom aktivira oslobađanje endorfina. Endorfin izaziva osećaj sreće i zadovoljstva. Kako „svi putevi vode u Rim“, i sama biologija potvrđuje da svi Vaši putevi na omiljenom dvotočkašu vode ka uživanju i doprinose mentalnom zdravlju. Osim toga, izlaganje suncu povećava izloženost vitaminu D, koji dodatno podiže raspoloženje.

Zadržaćemo se na blagodatima vožnje motora na mentalno zdravlje. Jasno je da želite da budete bezbedni dok se vozite. Zbog toga se fokusirate na put pred Vama i ostale učesnike u saobraćaju. Znate li da time ne utičete samo na bezbednost u saobraćaju? Aktivno fokusiranje na okolinu tokom vožnje podstiče rad mozga i povećava Vaše kognitivne funkcije (za čak 50% prema određenim studijama). Ako ste dosad prebacivali sebi nedostatak vremena za čitanje ili razvijanje nove veštine, neka Vas uteši saznanje da svojom omiljenom aktivnošću održavate mozak u kondiciji, ne samo telo. Što nas vodi do iduće blagodati.

Upravljanje motorom sagoreva kalorije i povećava fizičku spremnost. Još jedan razlog da ostavite vožnju kola za kišne dane. Vaša anatomija zahvalna je svaki put kada stavite kacigu na glavu pre vožnje. Ne samo što štitite svoju bezbednost, već održavate telo u pravilnom položaju, jačate vratne mišiće i poboljšavate tonus mišića. Za balansiranje i određene manevre Vašim dvotočkašem potreban je rad nogu, što utiče na jačanje mišića lista i butine. Kao da već niste imali dovoljno razloga da date po gasu!

Vožnja motorom doprinosi celokupnom zdravlju Vašeg organizma. Pritom, ne zaboravlja da nagradi i prirodu. Kada je reč o emisiji štetnih gasova, poput ugljen-dioksida, motori su svakako “zeleniji” izbor vozila u odnosu na automobile. Vaš doprinos čistoći planete svakako se računa – što će za ljubitelje prirode biti dodatno zadovoljstvo svaki put kada pokrenu svog dvotočkaša.

Odgovornost na putu – važna stavka koja Vas štiti od stresa

Slobodno možemo reći da su prednosti vožnje motora neprocenjive. Isto važi i što se tiče bezbednosti Vašeg dvotočkaša, ali i ostalih vozila s kojima se susrećete u saobraćaju.

Uzmimo za primer da ste svedok sudara dva vozila na putu. Nesmotreni vozač koji je počinio prekršaj je odlučio da pobegne i izbegne odgovornost. Želite da pomognete oštećenoj strani, ali nemate uverljiv dokaz. Drugi scenario je da Vi postanete žrtva neodgovornog vozača. U takvim situacijama sigurno biste poželeli da Vaš motor ima ugrađen video nadzor. Time biste jednostavno prikupili relevantne informacije o nesreći i lišili sebe stresa izazvanog nedovoljnom količinom dokaza.

Dodatna prednost kamere na motoru je snimanje puteva kojima prolazite. Možete naknadno da se prisetite delova koji su manje prohodni ili zatvoreni, na kojima postoji rizik od odrona i iskoristiti ove informacije da olakšate putovanje prijateljima.

Prilikom odabira video nadzora, imajte u vidu da je jedina pouzdana  oprema – kvalitetna oprema. Naš savet je da se obratite profesionalcima u polju tehničke zaštite, kako biste bili sigurni da će odabrana oprema obavljati svoju funkciju besprekorno. Kompanije kao što je Videomont su na tržištu poznate kao pouzdane i nude kvalitetnu opremu svetski poznatih proizvođača, kao i usluge planiranja, ugrađivanja i održavanja sistema tehničke zaštite.

Za kraj, ostaje da uživate u ostatku toplih dana u ovoj godini onako kako najviše volite – na dva točka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here