Зашто Ускрс обележавамо баш уз шарена јаја, чоколаде и зеку?

Можда нисте знали зашто су ово симболи Ускрса.

1730
Фото: Pixabay

Сви знамо које су традиције обележавања Ускрса врло честе – ускршња јаја, Ускршњи зека и чоколаде. Али, одакле потичу ове традиције?


Зашто имамо ускршња јаја?

Све нас радују шарена јаја за Ускрс, али некад давно – конзумирање јаја није било дозвољено током недеље пре Ускрса. Зато су су сва јаја положена те недеље била сачувана и украшена, како би се од њих направила јаја за Ускршњу недељу, која су затим деци давана као поклон. Ово се до данас развило у традицију у којој многи људи уживају.

Чоколадна јаја

Прва чоколадна јаја појавила су се у Француској и Немачкој у 19. веку, али била су горка и тврда.

Како су се технике израде чоколаде побољшавале, развила су и се шупља чоколадна јаја попут ових данас. Она су врло брзо постала популарна и остала омиљена традиција, како код деце, тако и код свих љубитеља чоколаде и данас.

Ускршњи зека

Зашто баш зечеви доносе ускршња јаја? Сматра се да је прича о Ускршњем зецу постала уобичајена у 19. веку. Куниц́и су познати по томе што увек имају пуно подмлатка и велика легла, па су баш зато постали симбол новог живота. Легенда каже да Ускршњи зека полаже, украшава и сакрива јаја, која су такође симбол новог живота. Али да знате – зека не ради сав посао сам! У Швајцарској ускршња јаја доноси птица кукавица, а у неким деловима Немачке то ради лисица.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here