Због рата у Украјини неизвесно где ће бити наредна Евровизија, Зеленски: У Маријупољу

Политичке поруке на Евровизији иначе нису дозвољене, али организатори су објавили да разумеју дубока осећања о Украјини

275
Фото: 021.rs

Украјина је победила на овогодишњој Евровизији, а украјински председник Володимир Зеленски обећао је да ће дати све од себе да његова земља угости ово такмичење следеће године.


Победник је традиционално домаћин финала следеће године, али с жестоким борбама које су још трају у Украјини, није јасно где ће се одржати 2023. Кад је на Твитеру сугерирано да би, ако Украјина не може да буде домаћин, Велика Британија – која је на другом месту – требало да понуди домаћинство, министар одбране те земље Бен Волас је одговорио: „На овај или онај начин то ће бити у Украјини!“

„Наша је храброст задивила свет, а наша музика освојила Европу„, написао је на Фејсбуку украјински председник Володимир Зеленски након победе украјинских представника у Торину. Зеленски је захвалио Калусха Орцхестри на победи и свима који су гласали за Украјину. Истакао је да ће једног дана учесници и гости Евровизије бити угошћени у украјинском граду Маријупољу, преноси Гардијан.

У слободном, мирном, обновљеном Маријупољу! Наравно, наш победнички акорд у борби са непријатељем није далеко. Слава Украјини“, написао је Зеленски на Фејсбуку.

Калусх Орцхестра победио је на Евровизији с песмом „Стефаниа“. Отпевана на украјинском, песма је комбинација репа и традиционалног фолка и посвећена је певачевој мајци. Украјина је била тек четврта након гласања националних стручних жирија, али је освојила уверљиво највише гласова публике што јој је на крају донело победу с укупно 631 бодом.

Молим вас, помозите Украјини и Мариупољу! Помозите Азовстаљу„, рекао је певач бенда Олех Псиук након наступа.

Политичке поруке на Евровизији иначе нису дозвољене, али организатори су објавили да разумеју дубока осећања о Украјини и да све изразе подршке тој земљи сматрају више хуманитарним него политичким. Ово је трећа украјинска победа у историји Евровизије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here