10 знакова да вам смета глутен

Глутен и штитна жлезда

822
Foto: Canva

Хормони су регулатори вашег тела који одређују функцију сваке станице. Било који хормон, да би био кориштен у организму, мора бити везан за његов одговарајући рецептор који се налази на станичним мембранама. Примера ради, рецептор штитне жлезде може “откључати” само хормон штитне жлезде и ништа друго.


Штитна жлезда – краљица свих хормона

Постоје само две врсте рецептора који се могу наћи у свакој станици вашег организма, рецептор штитне жлезде и рецептор Д витамина. Једноставно речено, свака станица вашег тела зависи о штитној жлезди, а она утиче на ваше здравље на многобројне начине. Уколико хормони штитне жлезде не функционишу на оптималном нивоу, тада ни остатак тела неће функционисати на одређеном нивоу. Преко 250 милиона људи широм света пати од хипотиреозе, односно недовољног лучења хормона штитне жлезде, а једна од осам жена сусрешће се с тим проблемима у неком периоду живота.

Глутен и штитна жлезда

Пошто се већина проблема недовољног лучења хормона штитне жлезде налази негде на спектру аутоимуних обољења, потребно је схватити шта изазива имунолошки састав да “напада” штитну жлезду. Оно што се догађа случај је замене идентитета, а глутен један од главних криваца.

Када глутен, протеин који се налази у пшеници и осталим житарицама, прође кроз слузницу црева и уђе у крвоток, ваш имунолошки састав ће означити страно тело (глутен) антителима за уништавање. Проблем је у томе што ваш имунолошки састав може штитну жлезду заменити за глутен при чему она може бити под “нападом”.

Нетолеранција на глутен

Већина људи када говори о нетолеранцији на глутен мисли на целијакију, али то је само једна од манифестација нетолеранције на глутен. Истраживања показују да само око 10% особа с целијакијом имају симптоме нетолеранције на глутен. Приближно свака двадесета особа на свету има нецелијачну нетолеранцију на глутен. Иако већина особа с аутоимуним обољењима избегава глутен неколико недеља и након тога одустаје (јер нису сигурни да ли је овај протеин узрок њихових проблема), истраживања показују да је потребно и до шест месеци како би се организам опоравио од упалног одговора.

10 знакова да вам смета глутен

  • Пробавне сметње, као што су надутост, пролив па чак и затвор (најизраженији је код деце након конзумирања глутена)
  • Кератоза пиларис (позната и под називом “пилећа кожа”) на рукама
  • Умор након уношења оброка који садржи глутен
  • Дијагноза аутоимуног обољења, као што су Хашимотов тироидитис, реуматоидни артритис, лупус, псоријаза, улцерозни колитис, скелодерма или мултипла склероза
  • Неуролошки симптоми, као што су вртоглавица или осећај да немате равнотежу
  • Хормонска неравнотежа
  • Мигренске главобоље
  • Дијагноза хроничног умора или фибромијаглије
  • Упале, оток или бол у зглобовима (прстима, коленима, куковима)
  • Проблеми са расположењем, као што су анксиозност, депресија и промене.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here