Чај који спушта притисак и холестерол као од шале

Смирује срце и чисти масноће из крви

626
Фото: Pixabay

Чај од мајчине душице спушта висок притисак и холестерол, захваљујући својим благотворним састојцима, антиоксидантима и полифенолима.


Чај који је доступан код нас и не кошта много може бити прави савезник у борби против два најчешћа стања организма, која ни не приметимо док нам не направе проблем.

Чај од мајчине душице, најпре, садржи антиоксиданте и полифеноле који су драгоцени за спречавање штете на нашим ћелијама. Спушта систолни, односно горњи притисак, који се мери у крвним судовима у тренутку када срце пумпа. Он се сматра важнијим у процени стања притиска од доњег, односно дијастолног, који се мери када срце мирује.

Истраживање спроведено на животињама показало је да екстракт дивље мајчине душице спушта висок притисак и успорава рад срца.

„Мајчина душица смањила је значајно притисак и васкуларни отпор код животиња које су имале хипертензију, што је чини корисним суплементом за кардиоваскуларне интервенције“, наводе научници који су спроводили студију објављену у журналу „Оксидативна медицина и ћелијска дуговечност“.

Конзумирање екстракта ове биљке повећало је и ниво ХДЛ холестерола, односно „доброг“ холестерола који помаже телу да се реши молекула „лошег“ ЛДЛ холестерола. Мајчина душица садржи још благотворних састојака, који је чине добром за јачање имунитета:

  • Витамини А, Ц, Е и К
  • Калцијум
  • Калијум
  • Гвожђе
  • Фосфор

Пију се две шоље дневно, а уколико спадате у другу групу, односно имате низак притисак, немојте га пити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here