Цена меда не одређује његов квалитет

177
Foto: Canva

Мед садржи витамине А, Д, Ц, Е, К, Б – групе, минералне соли, микроелементе, калцијум, магнезијум, јод , натријум, калију, фосфор, цинк…


Бакар, кобалт и гвожђе у меду погодују лечењу анемије а мед садржи још и амино киселине, ензиме и органске киселине потребне за изградњу и функције организма. Свакодневна употреба меда може помоћи човеку да успешније одржава добро здравље, и продужи свој радни и стваралачки век. Препоручује се од 60 -100 грама за одрасле, а за децу до половине ове количине на дневном нивоу.

Премда живимо у свету брзе зараде где многи не маре за квалитет производа који продају, већ им је битно како ће што лакше доћи до новца уз мање труда и улагања, и код продаваца меда постоји идентичан проблем. Мед није баш јефтин производ, те је најбоље информисати се како да унапред знате да ли сте извојили новац за прави, квалитетан мед. Како препознати прави мед и бити сигуран да је купљен природни производ, а не мешавина вештачких шећера и арома?

Постоје врло лаки, корисни и практични савети како то да проверите:

1. Узмите мало меда и протрљајте га између кажипрста и палца док се не распадне. Чист мед је добар за кожу и није лепљив. Ако почне да се лепи, значи да има шећера и вештачких заслађивача у њему.

2. Ставите мало меда на папир или марамицу. Чист и природан мед не садржи воду и неће пробити папир дуго времена.

3. Пчеле инстинктивно граде кошнице на дрвећу и међу стенама како би се заштитиле од мрава. Ставите мало меда код мрава и видећете да неће дирати мед ако у њему нема вештачког шећера.

4. Мало меда промешајте са жуманцетом. Ако је мед чист, када измешате жуманце, изгледаће као да је скувано.

5. Једну кашичицу меда ставите у пуну чашу воде. Вештачки мед ће се почети отапати, а чисти мед ће се згрудвати и спустити на дно.

6. Намажите мед на парче хлеба. Природни мед ће стврднути хлеб за неколико минута, док ће вештачки мед навлажити хлеб због садржаја воде.

7. Непосредно пре гутања прави мед ће вам дати осећај боцкања у устима што лажни мед не може постићи.

8. Ако вам се мед кристализује током времена, то је добар знак. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира на то колико дуго га чувате, док ће се прави мед кристализовати.

9. Врх шибице умочите у мед и покушајте запалити. Природни мед неће сметати запаљењу шибице. Лажни мед има воде па се шибица зато неће моћи запалити.

10. Ставите у микроталасну две до три кашичице меда. Загрејте на високој температури. Природни мед ће се брзо карамелизоват и неће постати пенаст. Лажни мед ће се тешко карамелизовати и биће препун мехурића.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here