Црни лук – нискокалоричан чувар нашег здравља

Прочитајте због чега би требало чешће у исхрани користити црни лук

254
Фото: Pixabay

Црни лук има мало калорија и богат је калијумом, витамином Б6, али и витамином Ц. Такође је препун антиоксиданаса који се боре против болести и слободних радикала.


Ова врста поврћа би требало да траје око две недеље, ако га чувате на хладном, сувом и тамном месту. Немојте га чувати поред кромпира који испуштају гас и влагу који могу брзо да покваре лук.

Ово поврће је значајно за наше добро здравље и требало би га чешће користити у исхрани.

Црни лук побољшава здравље срца

Конзумирање лука може да има здрав утицај на кардиоваскуларни систем.

Истраживање је показало да полифенол назван кверцетин који се налази у луку помаже у смањењу високог крвног притиска и нивоа триглицерида.

Богат је антиоксидансима

Лук је препун антиоксиданса који се боре против болести и слободних радикала и значајни су за „поправку“ и заштиту оштећених ћелија у телу.

Они су један од најбољих извора флавоноида, укључујући кверцетин, фитохемикалија са снажним антиоксидативним својствима.

Црвени и жути лук богатији су тим антиоксидансима од других врста. Исхрана богата антиоксидансима може да помогне код смањења упала и спречавања оштећења слободним радикалима, што доводи до снажног имунолошког система и бољег општег здравља.

Помаже у смањењу ризик од карцинома

Проведено је неколико истраживања о томе како црни лук може да имати важну улогу у превенцији карцинома.

Студија са „Guelph University“ закључила је да је црвени лук најефикаснији у смањењу канцерозних ћелија код карцинома дебелог црева и дојке, пише „Real Simple“, преноси 24sata.hr.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here