Drvo čarobnog mirisa ima izuzetno lekovita svojstva i važnu simboliku

Skriva brojna lekovita svojstva

2171

Jorgovan je jedan od najprepoznatljivijih prolećnih cvetova. Pripada familiji maslina (Oleaceae) i prepoznatljiv je po svom zanosnom mirisu.


Uobičajena boja cvetova je ljubičasta, ali se takođe javljaju roze, bela i žuta, ali čak i boja trule višnje. Ono što mnogi ne znaju je da u svojim cvetovima, listovima i stabljici jorgovan skriva brojna lekovita svojstva.

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za lečenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca. Takođe, povoljan je i za lečenje probavnih tegoba, kao što je dijareja.
Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se za lečenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Foto: Srbija DanasListovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni, pa se čaj koristi za obloge), posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku i stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i lečenje reume. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu i za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

jorgovan-1

Njegovo latinsko ime potiče od grčke reči “syrnix” – Syringa vulgaris što znači “lula”, jer je drvo jorgovana veoma cenjena sirovina za pravljenje tog duvanskog alata.

Ljubičasti jorgovan označava prvu ljubav, dok je beli simbol mladalačke nevinosti. Pokloniti ženi beli jorgovan znači priznati ljubav sa poštovanjem. Pokloniti ljubičasti jorgovan, znak je prosidbe. Smatra se da svaki jorgovan paru donosi sreću. Veruje se da jorgovan u vazi udaljava loše uticaje u domu, naročito ako je zasađen u bašti ili dvorištu.

U Grčkoj je jorgovan čvrsto povezan s Uskrsom jer cveta u to vreme, pa je prema tome dobio i naziv “paschalia” (koji se odnosi na Uskrs, posebno u pravoslavnoj tradiciji).
U nekim kulturama jorgovan je i simbol smrti, dakle ne daje se kada je neko bolestan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here