Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви

Уместо чипса грицкајте ово поврће

288
Фото: Pixabay

Осим што је конзумирање шаргарепе нарочито корисно за здравље срца, исто тако се препоручује оним људима који желе смањити холестерол у крви.


„Шаргарепа садржи растворљива влакна, која помажу у смањењу нивоа холестерола. Такође садржи бета каротен, односно антиоксиданс витамина А, који штити од многих хроничних болести, међу којима су и, како је већ наведено, болести срца“, казала је нутрициониста Лиза Јанг.

Додала је да је добра идеја додати шаргарепу у салату или је чак испржити и јести са маслиновим уљем и белим луком. Чипс од кромпира је једна од најчешћих грицкалица.
Међутим, људи често заборављају да је нездрав. Стручњаци због тога саветују да уместо купљеног чипса, сами направите здравију и укуснију варијанту од шаргарепе.
Истраживање објављено у магазину „Nutrients“ је такође доказало да растворљива влакна, која се налазе у шаргарепи, снижавају холестерол. У истраживању објављеном у „Lansetu“ наведено је да би требало конзумирати најмање 25 грама влакана сваког дана.

Наравно, већина људи најпре повеже конзумирање шаргарепе с добрим деловањем на здравље очију. Између осталог садржи лутеин, који може помоћи у смањењу ризика од макуларне дегенерације. Међутим, очигледно је да то није њена једина предност, преноси „Кликс“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here