Истраживање: Одлагање аларма ујутру може да штети срцу

Kвалитетан, чврст сан бољи за здравље од дремања

320
Фото: Canva

Истраживачи са Универзитетa Нотр Дам у САД открили су да људи који се буде након више аларма имају већу вероватноћу да ће им срце брже куцати него онима који устају из кревета након што се огласи први аларм.


Како пише Метро, стални убрзани рад срца у мировању повезан је са низом негативних здравствених стања. Укључуне су болести срца и дијабетес.

Од 450 учесника у студији, 57 одсто је рекло да су склонији да одремају ујутро између аларма. Студија је такође открила да ће они који дремају провести још сат времена у кревету у лаганијем сну.

У другој студији, научници са француског Националног института за здравље и медицинска истраживања, пратили су 7.000 иницијално здравих одраслих особа у старости од 50 до 75 година током десет година. Oткрили су да је само једна од десет особа редовно спавала.

Резултати су показали да су учесници који су добро спавали имали 75 одсто мању инциденцију срчаних болести или можданог удара, од оних који су лошије спавали.

У првој студији, људи су навели немогућност буђења након само једног аларма као најчешћи разлог притискања дугмета за одлагање. Други најпопуларнији одговор је била неспремност да устану из удобног кревета.

Стручњаци кажу да је уопштено боље за нас да само поставимо каснији аларм него да нам он свако мало прекида спавање.

„Ваше тело мрзи да га буди аларм јер га то преплаши, па се откуцаји вашег срца убрзавају, а хормони стреса расту. Чини се помало чудним да то радите свом телу више пута ујутру. Можда није смртоносно, али сигурно вас не припрема добро за дан који је пред вама“, рекао је стручњак за спавање, др Нил Станли.

Млађи људи су били склонији да дремају, а жене су имале 12 одсто већу вероватноћу од мушкараца да ће дремати између аларма. Људи који су често тако дремали, имали су скоро двоструко већу вероватноћу да ће закаснити на посао.

Стручњак за спавање објаснио је и да се особе које дремају вероватно неће вратити у стање дубоког сна након што им се огласи први аларм.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here