Како се чисте кућни апарати?

Ако их не одржавате, постају опасни по здравље

772
Фото: Canva

Већина људи уопште не размишља о хигијени неких кућних помагала. Чак 71 посто нас не чисти редовно апарате које користи сваки дан. Рерна се углавном ориба тек двапут годишње, машина за веш једном или ниједном, а машина за судове максимално трипут у 365 дана, показало је истраживање компаније appliancesdirect.co.uk.


То значи да су кућни апарати препуни микроба и гљивица, што узрокује различита стања, попут свраба или кожних инфекција. Ево како вам штете на дневној основи и како их треба одржавати.

Фрижидер

У њему могу становати бактерије као што су опасна Е.цоли, салмонела и листерија, а оне све узрокују тровање храном, болове у стомаку и сомптоме сличне грипу. Фиока за салату има невероватних 750 пута више бактерија од онога што се сматра сигурним.

Како се чисти: Лагано пребришите полице и фиоке једном недељно пре велике набавке, почистите ако се шта просуло и баците стару храну. Темељније чишћење треба спровести свака три месеца. За право дубинско чишћење извадите сву храну, пребришите дно на коме стоје тегле. Затим померите полице и фиоке. Напрскајте унутрашњост фрижидера спрејем за кухињу и рибајте. Полице и фиоке оперите у врућој води и сапуници. Вратите их назад тек кад се потпуно осуше.

Машина за веш

Смањење температуре прања јесте економично, али то значи да микроби могу да преживе прање. У 44 посто машина пронађена је бактерија Е.цоли. У некима је откривен и златни стафилокок, који узрокује пликове и осип.

Како се чисти: Саветује се да машину за веш очистите једном месечно, али ако примећујете непријатан мирис или гљивице, реагујте одмах. Скините фиоку за детерџент и потпите је у топлој води са сапуницом. Када се вода охлади, старом четкицом за зубе орибајте прљавштину и плесан. За чишћење целе машине, покрените прање на највишој темепратури без одеће. По завршетку циклуса отворите врата и пустите да се бубањ осуши, а потом сувом крпом пребришите унутрашњост.

Машина за судове

Премда пере на високој температури, у машини за судове пронађене су бактерије као што су псеудомонас и ацинетобактер, које вам срозавају имунитет и узрокују гљивичне инфекције. Остаци хране у одводу блокирају проток воде, што значи да машина не прере како треба, због чега се таложи плесан, а она код неких људи узрокује дисајне проблеме.

Како се чисти: Извадите доњу фиоку и, према упутствима произвођача, скините одводну цев и орибајте је четкицом за зубе у судопери. Комплетну јединицу дезинфикујте једном месечно тако што ћете ставити бело сирће у спремник за детерџент и покренути пуни циклус прања.

Рерна

Масноћа на зидовима је плодно тло за развој бактерија. Једна студија пронашла је више бактерија у рерни него на WЦ дасци!

Како се чисти: Једном недељно пребришите врата рерне, а темељно је очистите једном месечно. Извадите жице и оставите их у топлој сапуници преко ноћи или једноставно напрскајте препаратом за одмашћивање. Пустите да делује колико је потребно, па сунђером уклоните остатке прљавштине. У угловима ће вам помоћи стара четкица за зубе.

Микроталасна пећница

Просипање течности изврстан је услов за развој бактерија. Ако у микроталасној отапате сирово месо, ти сокови могу да садрже Е.цоли и салмонелу.

Како се чисти: Увек користите неабразивне производе јер и најмања огреботина одлично је место за бактерије, а да не спомињемо како може да оштети пећницу. Перите је у топлој води и течности за испирање. За уклањање непријатних мириса, загревајте посуду с водом и кришкама лимуна или сирћетом док не проври. Потом искључите микроталасну и оставите да пара обави своје следећих 15 минута па пребришите зидове. Са спољашње стране, користите антибактеријска средства за чишћење, преноси net.hr.


Pogledaj: Čudotvorna soda bikarbona, rešava prehladu i jača imunitet

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here