Која је најздравија комбинација намирница за доручак?

Контрола шећера може се спроводити и ако једете укусну храну

279
Foto: Canva

Високи нивои шећера у крви не значе да више не смете да једете своју омиљену храну. Стручњаци кажу како се контрола шећера може спроводити и ако једете укусну храну, потребно је само унети мале промене. Па ако ујутру поједете здрав оброк пун нутријената, то је одличан начин за контролу шећера у крви. Међутим, шта још можете урадити после устајања како бисте спречили проблеме током дана?


Према речима нутриционисткиње Ејми Гудсон, једна од најбољих ствари коју можете урадити ујутру за контролу шећера у криви је да комбинујете угљене хидрате пуне влакана с протеином.

Ради се о томе да су ови нутријенти важни за здраву исхрану код особа које имају проблема са шећером у крви јер угљени хидрати узрокују скок нивоа шећера ако се не комбинују с намирницама које се споро варе.

Угљени хидрати су брзи извор енергије и тело их захтева јер се јако брзо варе.

„Намирнице попут зобене каше или хеба од целих житарица споро се варе, али заслађено тесто, колачи и сличне намирнице утицаће на негативне промене ако их једете саме“, појаснила је Гудсон.

На срећу, ако доручку додате укусне протеине уз угљене хидрате, можете лакше да контролишете шећер у крви.

„Протеини се јако споро варе, брзо засите и оставе вас ситим дуго након оброка. Дакле, управо ће комбинација намирница помоћи да се шећер у крви стабилизује“, додаје Гудсон.

Стручњаци и научници потврдили су да се ради о јако доброј комбинацији за здравље.

Иако то не укључује угљене хидрате, постоје докази који тврде да протеини неће повећати ниво шећера у крви и могу уствари снизити глукозу у крви код особа које имају дијабетес тип 2.

Значи, ако једете само угљене хидрате можете рачунати на пораст нивоа шећера у крви, али ако их комбинујете с протеинима можете учинити пуно.

То не значи да морате да избегавате угљене хидрате, али пазите које једете.

Ако тражите идеју за укусан ручак који садржи угљене хидрате с пуно влакана, Гудсон има неколико идеја:

„Почните дан тако да комбинујете јаја и протеине и хлеб од целих житарица, грчки јогурт с боровницама и житарицама, зобену кашу са семенкама и месом, или смути с крављим млеком, грчким јогуртом и воћем, али не маслацем“, открила је Гудсон.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here