Који симптоми показују да организму недостаје витамин Ц?

Има га у паприкама, поморанџама, ананасу, лимуну и грејпфруту...

284
ФОТО: bug.hr

Можда мислите да се храните здраво, али најновије истраживање каже да око 7 одсто жена и 10 одсто мушкараца конзумира премало витамина Ц.


Витамин Ц се не користи само за јачање имунитета, он побољшава апсорпцију гвожђа и калцијума, помаже против алергија, олакшава мршављење, важан је за добар вид, а показало се да су људи чија исхрана садржи већу количину витамина Ц три пута заштићенији од развоја артритиса него код људи који не конзумирају довољно овог витамина.

Ако не знате у којој храни да га нађете, има га у паприкама, поморанџама, ананасу, лимуну и грејпфруту, јагодама, папаји, броколију, зељу, кељу, кивију и першуну.

Треба имати на уму да термичка обрада намирница уништава сав витамин Ц, па обратите пажњу на начин припреме.

Препоручена дневна доза витамина Ц је 60 мг, док је максимална дозвољена дневна доза 800 мг.

Који симптоми ће открити да вам недостаје овај важан витамин?

1. Често сте болесни

Како је овај витамин изузетно важан за имуни систем и делује као антиоксиданс, немојте се изненадити ако сте чешће болесни и треба вам више времена за опоравак.

Постоје и докази да витамин Ц делује као добра заштита од неких болести као што су упала плућа или бешике. Ако је свака прехлада ваша, то може бити сигнал да вашем телу треба више овог витамина, а ако вас боле зглобови, витамин Ц ће стимулисати производњу колагена, што ће свакако утицати на смањење болова.

2. Стално сте уморни

Разлог вашег умора може бити недостатак овог витамина, посебно ако сте стално уморни и нисте унели никакве промене у свом животу.

Наравно, потребно је прво разговарати о проблему са лекаром. У једној малој студији, 6 од 7 мушкараца који су имали низак ниво витамина Ц у крви рекло је да су често нервозни. Друга студија је показала да након узимања витамина Ц, испитаници више нису осећали умор, а овај ефекат је трајао цео дан.

3. Ваше десни крваре

Витамин Ц помаже у одржавању здравља крвних судова, па ако вам десни крваре често, разлог може бити недостатак витамина Ц.

Једна студија је показала да људи са обољењем десни који су јели грејпфрут две недеље више, немају толико проблема са крварењем десни. Реч је о витамину који може да спречи обољење десни, па је неопходно узимати више ако вам десни крваре, али и потражити савет стоматолога.

4. Модрице

И у овом случају, кривац може бити недостатак витамина Ц, јер ће помоћи да се крв брже згруша и да ткиво буде чврсто. Па, ако имате много модрица, можда ћете морати да узимате више овог витамина, па иако ће телу требати неколико недеља да апсорбује довољно витамина, то ће свакако помоћи.

5. Споро зарастање рана

Када сте повређени, ниво витамина Ц у крви се смањује, а телу је тада потребан колаген, који игра главну улогу у зарастању рана, а управо овај витамин стимулише производњу колагена. Телу је такође потребан колаген, протеин који игра главну улогу у свакој фази зарастања рана.

Студије су показале да се половина пацијената којима су дате високе дозе витамина Ц опоравила много брже од оних који нису узимали суплемент.

6. Боле вас зглобови

Већ смо поменули овај проблем, који може бити последица недостатка витамина Ц у организму. Ту се враћамо на колаген који ће подржати зглобове, а за његову производњу је неопходан витамин Ц.

Ако вас боли када ходате, имате оток или модрице око зглобова, можда је време за нову дозу витамина Ц.

7. Промене на кожи

Ако патите од недостатка витамина Ц у вашем телу, може доћи до неких промена на кожи које је лако приметити. Неке од промена које су често симптом недостатка витамина Ц могу бити:

– промена боје коже у неким областима
– модрице, посебно на местима где се иначе не јављају
– сува кожа и испуцале усне

Ови симптоми обично нестају када повећате унос витамина, па ако не постоји други узрок, посегните за новом дозом витамина Ц.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here