Лековита својства глога

Када и како се користи

200
Фото: Pixabay

Глог садржи активне твари с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин.


Изузетно је значајан у религији. Легенда каже да је од овог грма направљена Христова круна од трња. Уз њега се вежу и многа друга веровања, чак и митови попут оног о вампирима.

Познат је и под називима бела драча, бели трн, глогић, глоговац, глоговина, оштри трн, трнка, жетица, глаговна глог, глогиња, медведове хрушке.

Лек за срце

Глог садржи активне твари с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин. Плодови садрже етерично уље, танин, сапонин, гликозиде и фруктозу, те у изузетним количинама калијум, натријум, калцијум и соли фосфорне киселине.

Сви који имају проблема с превисоким притиском, желе да се заштите од опасности високог холестерола и зачепљења крвних судова, те сви који пате од срчаних криза, могу се с пуним поверењем лечити глогом.

Ова биљка широко се користи за одржавање здравља крвног система, код високог притиска, слабљења срчаног мишића и срчане аритмије. Прихваћен је као сигуран и делотворан третман раних фаза срчаних болести, те као делотворна терапија код већ узнапредовалих фаза. Препоручује се након срчаног удара, будући да повећава прокрвљеност коронарних крвних судова.

Поспешује активност и бољу исхрану ћелија срчаног мишића. Уопштено би свако изнад 50 година требао повремено узимати тинктуру глога.

Друге примене глога

Глог је једна од биљака с најјачим смирујућим дејством.

Помаже код умора, мањка енергије, лошег сна, тешког дисања, вртоглавица, лупања срца, тескобе, нервозе и шума у ушима.

Вредан је и у менопаузи

Може се користити као помоћ код мршављења, јер подстиче избацивање вишка воде из организма. То га својство чини корисним и код целулита, едема и болести зглобова.

Глог јача везивно ткиво на зглобовима, а због антиупалног деловања саветује се код улцеративног колитиса и пробавних тегоба.

Штити од деловања слободних радикала и спречава болести крвних судова попут артериосклерозе.

Бројне студије о глогу установиле су да је он сигурна и добро подношљива биљка. Међутим, глог се не препоручује трудницама и доиљама.

Берба глога

За лечење се најчешће користе две врсте глога – црвени и мање познати бели глог. Глог расте уз путеве, ивице шума и ливада, а карактеристичан је по трњу и трокраким и петокраким листовима. Кора се сакупља у пролеће када колају сокови, те се користи осушена или свежа. Плодови се беру у јесен када су јаркоцрвени. Цветови, по могућности бели, беру се у пупољцима или непосредно пре отварања.

Време за брање цветова је између априла и јуна. Суше се у хладу у танким слојевима.

Капи од глога

– 20 г уситњених листова и цветова прелијте с 200 мл 70 постотног алкохола. Повремено промешајте. Након три седмице процедите и профилтрирајте. Пити двадесет капи дневно с мало течности.

Ове капи делују превентивно, али и као помоћна терапија код болести крвног и нервног система.

Сируп од глога

У блендер ставите килограм бобица глога, прелијте с водом тако да сеже 2,5 цм изнад бобица. Изблендирајте и оставите тако 24 сата. Ставите то на лагану ватру, а када почне лагано кључати, оставите нека се крчка пола сата. Смањите ринглу и пустите да одстоји још пола сата. Процедите течност и када се охлади, ставите је у фржидер. Бобице изблендирајте додајући им нову воду. Затим их опет једнако кувајте пола сата и оставите да стоје још пола сата. Добро процедите кроз крпу, да буде што гушће.

Тај сок помешајте с првобитно исцеђеним. И затим га крчкајте на лаганој ватри док не остане 1/4 мешавине. Сипајте у стерилизоване флаше и узимајте 6 до 12 кашика дневно. Рок трајања је неограничен.

Помоћ код инфаркта

Састојци: 240 мл сирупа од глога; 30 мл тинктуре од срчаника; 30 мл тинктуре од корена ђумбира; 30 мл тинктуре од кактуса,Селеницереус грандифлора; 30 мл тинктуре од млевене црвене паприке.

Припрема: Боцу од пола литра напуните глоговим сирупом до пола. У одвојеној посуди измешајте тинктуре и затим их додајте сирупу и добро промешајте. Пијте по једну кашику 3 до 8 пута дневно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here