„Маце“ не изазивају алергију, већ полени дрвећа – бреза, липа…

"Алергичним особама је савет да на време узму прописану терапију"

174
Фото: Pixabay

БЕОГРАД – Бели делови плодова тополе, познати као „маце“, све су присутнији, а грађани треба да знају да они нису узрочници поремећаја здравља, јер „маце“ нису алергени полен.


“ ‘Маце’ су део плода тополе, оне нису алергене и могу изазвати само механичко иритирање. Полен тополе је прошао и сада су актуелни други полени дрвећа као што су орах, јасен, јова. Ту је још и бреза која је у опадајућем својству и још седам-осам полена дрвећа који суграђанима стварају тегобе”, рекла је за Танјуг Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена Агенције за заштиту животне средине.

Према њеним речима, има преко 100 врста топола и то је једна велика фамилија, па су маце присутне свуда од овог периода па до половине лета.

„Оне се могу видети голим оком док алергени полени не могу, већ се мора микроскопирати пошто је реч о малим честицама. Упозорење је да крећу полени трава, као и липе, и на њих суграђани треба да обрате пажњу у наредном периоду”, рекла је Митровић.

„Алергичним особама је савет да на време узму прописану терапију. Савет је да ускладе своје кретање, да не излазе у преподневним часовима, оперу косу, не суше веш у спољашњим условима и бораве у климатизованим просторијама јер филтери смањују вредности полена”, рекла је Митровић.

Навела је да су загађења у урбаним срединама већа и полен се везује за њих.

„Савет је да за празнике суграђани иду у природу, као повољну дестинацију препоручујемо Сокобању, Златибор, од увек актуелан Копаоник и бање које има повољне килме, руже ветрова. На Златибору нема доста топола, тамо суграђани могу имати проблема са брезом”, казала је Митровић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here