Моћни ђумбир

Зашто је ђумбир супер биљка?

203

Да ли сте знали да ђумбир (латински Zingiber officinale), тачније ризомове биљке, није  само зачин специфичног слатко-љуткастог укуса, он је такође супер биљка заступљена у фамацији као чај и као екстракт у дијететским производима.


Зашто је ђумбир супер биљка?

Ђумбир подстиче метаболизам и варење те се препоручује код поремећаја дигестивног тракта – за умирење симптома као што су надимање (метеоризам), гасови (флатуленција), отежано варење, затвор (констипација).

Значајна специфичност ђумбира је што смањује осећај мучнине. Одличан је код мигренозне мучнине, кинетоза (мучнине током вожње), али и код мучнине у трудноћи, с тим да се тада пије уз опрез и консултацију са гинекологом и фармацеутом.

Ђумбир подстиче имунитет, ублажава кашаљ и одличан је за умирење симтома прехладе и грипа (ђумбир не спречава могућност инфицирања, али помаже организму да се избори са вирусима).

Ђумбир има и противупално деловање, те се препоручује као помоћ код инфламаторних, упалних, стања, као што су реуматска обољења. Ђумбир се користи и замршављење и део је многих дијететских препарата за губитак тежине. То постиже убрзањем метаболизма и дајући осећај ситости.

Поред тога појачава диурезу и знојење те је ђумбир одличан и као средство за детоксикацију.

Када се ђумбир не препоручује?

Контраиндикације примене дијететских препарата и чаја ђумбира проистичу из његових деловања на циркулацију. Наиме, ђумбир појачава периферну циркулацију и разређује крв и пацијенти на антикоагулантној терапији не смеју конзумирати ове препарате.

Такође, не препоручује се пацијентима који болују од болести јетре и жучних путева.

Чај од ризома ђумбира

У понуди су чај у праху и чај од свежег ризома, и боље је одлучити се за варијанту у праху јер су припрема и дозирање тачнији и једноставнији.

ПРИПРЕМА: кафену кашику праха прелити са 200 мл кључале воде. Кувати још два минута, процедити и пити до три шоље чаја дневно.

ПРИПРЕМА ОД СВЕЖЕГ РИЗОМА: мањи комад свежег ризома добро опрати и сачекати да се осуши. Исецкати га на танке колутиће и ставити у 200 мл кључале воде. Оставити пет до 15 минута, процедити и пити до три шоље чаја дневно. Чај можете засладити медом, а љуткасти укус ублажити кришком/две лимуна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here