Најмоћнији аспирин из природе

Ова биљка има разна својства и може да утиче на целокупан организам

483
ФОТО: Здравље и срећа

Ова биљка има јак антисептични ефект. Због тога се стално користи код упалних процеса респираторног тракта и болести дигестивног система. Етерична уља матичњака имају антиоксидативна и противупална својства, пружају бактериостатичке и антивирусне ефекте. Садржи минералне соли и ретке киселине, које имају снажно лековито деловање. Будући да у његовом листу постоје активне супстанце, које имају не само аналгетичко и противупално дејство, већ и антиспазмодично, они имају изузетно позитиван ефекат на целокупан организам.


Истраживања су показала да рузмаринска киселина коју матичњак садржи има антиупално дејство када се матичњак користи у виду екстракта. Kад је у питању чај од матичњака, није доказано да има антиупална својства, иако се у ајурведској и традиционалној кинеској медицини ова биљка вековима користи у ове сврхе.

У истраживањима спроведеним на животињама, матичњак има антивирусна својства кад је у питању широк спектар вируса. То укључује ХИВ-1 и херпес симплекс.

Такође, у истраживањима спроведеним на животињама, матичњак има антивирусна својства кад је у питању широк спектар вируса. То укључује ХИВ-1 и херпес симплекс. Разлог томе су кофеинска киселина, танини и тримерски деривати. Антибактеријска и антигљивична својства матичњак има захваљујући концентрацији цитрала и цитронелала у овој биљци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here