Najveće greške kod kupovine pelena

Kako izabrati pelene?

285
Фото: Pixabay

Kada saznate da ćete postati roditelji, počinje, slobodno možemo reći, prava emotivna euforija. Kroz glavu vam prolazi mnogo različitih misli, ideja, planova, računica. Nije ni čudo – dolazak novog člana porodice na svet zaista unosi promene u život.


Budući roditelji zaista imaju o čemu da razmišljaju i čime da se bave tih devet meseci, koliko bebi treba da bi došla na ovaj svet. Najpre, budući roditelji, a naročito buduće mame, bave se svojom trudnoćom: da li će trudnoća proteći uredno, da li će mama ostati zdrava svih devet meseci, da li će se beba normalno razvijati, pa zatim i kako će proteći porođaj i kada će se uopšte beba roditi.

Osim ovih „zdravstvenih“ aspekata trudnoće, razvoja bebe i porođaja, dolazak novog člana familije na svet podrazumeva i „tehničke“ prirpeme. Za bebu je potrebno obezbediti adekvatne uslove u stanu, kao i niz većih i manjih potrepština, od kojih je svaka važna.

Prva velika kupovina za bebu

Kada kažemo „potrepštine“, mislimo baš na sve ono što treba da nabavite (kupite) za Vašu buduću bebu. Roditelje obuzme euforija, često umeju da preteraju sa kupovinom, pa „bacaju“ novac i na nepotrebne stvari. Beba jeste zahtevna na jedan način, ali zaista joj ne znače mnogo sve one skupe stvari, koje vrlo često nemaju mnogo važnu funkciju.

Prva velika kupovina uključuje krevetac za bebe, adekvatan dušek za krevet, posteljinu za bebe, peškire, pamučne pelene, zatim kolica, nosiljku, auto-sedište, pa potom i bebi odeću (prlagođena godišnjem dobu u kojem će se beba roditi), kao i sredstva za higijenu i negu bebe.

Jedna od vrlo važnih stvari kada su bebe u pitanju oduvek su bile – pelene. Nekada nije bilo nikakvih dilema, jer su postojale samo „stare dobre“ pamučne pelene. Kada se pogledaju balkoni na zgradi, tačno se znalo ko ima malu bebu, jer se sa tih balkona non-stop vijore bele pelene koje se suše. Pamučne pelene su se najpre prale ručno, potom iskuvavale, zatim sušile, pa temeljno peglale na visokoj temperaturi, radi sterilizacije. Mnogo posla, morate priznati, imale su naše bake i mame sa nama. Nama je danas mnogo lakše.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Kako izabrati pelene?

Danas su pamučne pelene davna istorija, iako i sada neke mame preferiraju ovaj način povijanja beba, jer ga smatraju prirodnijim i boljim (iako iziskuje mnogo više posla i obaveza). Većina mama danas, ipak, bira pelene za jednokratnu upotrebu. Od kada su se pojavile na tržištu, pelene za jednokratnu upotrebu postale su pravi hit – bebu možete presvući bilo kad i bilo gde, u nekoliko „poteza“, a nemate nikakvih daljih obaveza oko pranja, sušenja i peglanja, jer se potrošena pelena baca.

Na tržištu ima zaista mnogo različitih proizvođača pelena, pa su roditelji često u dilemu koju pelenu treba odabrati i kojim se kriterijumima rukovoditi prilikom odabira najbolje pelene za bebu. Jedna od najčešćih grešaka koju roditelji prave jeste da ne čitaju deklaraciju i ne informišu se dovoljno o sastavu pelena. A to je mnogo važnije nego privlačno šareno pakovanje, agresivne marketinške kampanje, rekla-kazala priče itd. Kvalitet pelene je na prvom mestu baš zato što pelena ide direktno na bebinu kožu, i to na osetljivu pelensku regiju, i zato što će beba u peleni provoditi 24h, dane i noći, sve do druge ili treće godine, kada obično nauči da koristi nošu.

Sastav pelena je važan

Ne nasedajte na dobar marketing ili na šarene boje pakovanja koja privlače pažnju kupaca i na taj način ih opredeljuju u kupovini. Čitajte deklaracije, odnosno – informišite se o sastavu pelena. Ono što je veoma važno jeste da pelena bude izrađena od što finije celuloze, jer je u pitanju prirodni materijal. Pelena ne bi trebalo da sadrži plastiku, pvc ili druge slične sastojke, koji mogu iritirati bebinu kožu.

Osim toga, majke i očevi se često opredeljuju za sredstva za negu beba na osnovu njihovog mirisa. Ali, budite obazrivi – proizvodi, pa i pelene, koji nemaju miris, mnogo su bezbedniji za Vašu bebu. Pelena ne bi trebalo da sadrži parfeme, losione itd. jer to može doprineti samo većoj šansi da se na bebinoj koži pojavi alergijska reakcije. Osim toga, nije dobro kada je pelena obojena. Zapamtite – bela boja pelene je najbezbednija za osetljivu bebinu kožu. Kratko rečeno, kod izbora pelena – manje je više. Što manje dodataka i „primesa“, to bolje za Vašu bebu.

Birajte eco friendly pelene

Još jedna dosta važna stvar kod izbora dobre pelene za Vašu bebu – obratite pažnju na sertifikate kvaliteta koji su naznačeni na pakovanju. Svi oni su znak da je pelena prošla različite testove kvaliteta i da je bezbedna za upotrebu. Sve više roditelja danas se opredeljuje za kupovinu eco-friendly kozmetičkih proizvoda. To znači da je proces proizvodnje u svim segmentima usklađen sa principima zaštite životne sredine i brige o njenom očuvanju. Prema tome, eco-friendly pelene će biti nežne prema Vašoj bebi, ali i prema prirodnoj okolini.

Budite mudri i sistematični, birajte dermatološki testirane proizvode, sa što manje štetne hemije, jer upravo oni najviše prijaju Vašoj bebi.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here