Највеће заблуде о здрављу у које се и даље верује

Да ли седење близу телевизора оштећује вид?

302
Фото: Pixabay

Много тога можете да видите и прочитате, али како стручњаци кажу, то су само бапске приче.


Урин и опекотине од медузе

Мокрење на опекотину од медузе један је од митова у које људи воле да верују, а недавно истраживање је утврдило да би трећина Британаца то испробало, док би сваки пети од њих замолио пријатеља или партнера да то уради.

Међутим, стручњаци упозоравају да се овај покушај ублажавања бола не исплати и сматрају га ултимативном заблудом. Лондонски „Си Лајф“ („Sea Life“) саопштио је да једном заувек разбија мит да се опекотине од медузе најбоље лече урином, након што је ново истраживање показало да скоро трећина Британаца још увек верује да је то истина.

Џек Вилијамс, водећи стручњак за медузе, који је наручио анкету, рекао је да истина када кажу да не би требало веровати свему што видите на ТВ-у, а мокрење на опекотине од медузе је највећа заблуда.

С обзиром на то да су милиони људи први пут чули за ову методу погледавши једну од најсмешнијих епизода четврте сезоне култне серије „Пријатељи“, за очекивати је да ће је део људи пригрлити, а неки и испробати. Али то није једина бапска прича коју је наука разоткрила.

Седење близу телевизора оштетиће вам вид

Седење близу ТВ-а оштетиће ваш вид, каже популарни мит. Али оптометристи су то одбацили, рекавши да нема доказа да седење испред екрана штети виду деце или одраслих.

Стручњаци са Америчке академије за офталмологију објашњавају да је млађа популација склонија седењу ближе телевизору или читању књиге ближе лицу јер њихове очи могу да виде на близину боље од одраслих.

Међутим, близина екрана може да проузрокује напрезање очију, упозоравају, што може да доврде до привременог бола у очима, замагљеног вида и главобоље.

Онима који пате од напрезања очију саветује се да искључе ТВ и одморе се како би се решили симптома у року од неколико сати.

Правило пет секунди

Храна која је била на поду пет секунди или мање безбедна је за јело, тврде заговорници овог правила.

Према овом урбаном миту, трајање контакта хране са земљом, прљавштином и клицама има улогу у контаминацији. Али научници су одбацили ту тврдњу.

Конзумирање шаргарепе помаже вам да боље видите у мраку

Конзумирање поврћа доноси низ здравствених предности. Али побољшање ноћног вида захваљујући шаргарепи није једно од њих, кажу научници.

Низ студија показао је да поврће богато витамином А може да буде добро за здравље очију због високе дозе антиоксиданса. Ипак, то не значи да ћете имати вид суперјунака.

Ако изађете напоље са мокром косом, разболећете се

Баке и деде су нас увек упозоравали да не би требало излазити напоље са мокром косом да се не бисмо разболели. Али научници кажу да то само по себи не може да доведе до болести. Људи морају да дођу у контакт са вирусом или штетном бактеријом да би се разболели.

Гласина је можда произашла из чињенице да је већа вероватноћа да ће се људи прехладити на нижим температурама. Зимски влажни временски услови доводе до већег окупљања људи у затвореним просторима, што омогућава лакше ширење вируса.

Имунски систем је такође зими слабији због недостатка витамина Д, због чега су људи осетљивији на болести, преноси Индеx.хр.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here