Rizik od raka manji uz omega 3 masne kiseline na tanjiru

566

Omega 3 masne kiseline nezamenljive su u ljudskom organizmu, jer od njih zavise imunitet, funkcionisanje mozga, zdravlje srca.


Ovom spisku naučnici su nedavno dodali i preventivno dejstvo u sprečavanju karcinoma digestivnog trakta, o čemu svedoče rezultati velike međunarodne studije.

Unos oko 300 grama ribe, tri puta nedeljno, značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma digestivnog trakta, utvrdili su naučnici Univerziteta Oxford i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Istražujući prehrambene navike gotovo pola miliona ljudi, stručnjaci su uvideli da je kod osoba koje su redovno konzumirale ribu podložnost malignitetima manja za bar 12 odsto, u odnosu na one koji su je jeli tek povremeno ili je uopšte nisu imali na jelovniku.

Prema rečima gastroenterologa, biološki razlozi takvog efekta još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali je izvesno da su, bar jednim delom, za ovaj zaštitni uticaj zaslužne specifične masne kiseline, poznate kao omega 3, koje nalazimo u nekim vrstama plave ribe, poput skuše, sardine ili haringe.

Još ranije, utvrđeno je da osobe koje ne unose dovoljno omega 3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije, jer je ona neophodna za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina.

Uz to manjak ovih kiselina često je uzrok hroničnog umora, problema sa vidom, ali i ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here