Седам група намирница које изазивају упале и које треба избегавати

436
Фото: Pixabay

Нема сумње да исхрана игра централну улогу у регулисању упала у организму. Истраживање из 2017. показало је да је скоро једна четвртина људи са реуматоидним артритисом изјавила да је њихова исхрана утицала на озбиљност симптома.


Чак и за оне без аутоимуног поремећаја, ограничавање намирница које изазивају упалу може бити веома корисно за опште здравље.

Упала се може тумачити као одбрамбени механизам који тело користи за заштиту од болести и инфекција.

Иако је упала нормалан део имунолошког процеса, све више истраживања показује да хронична упала може допринети болести, изазвати бол и повећати ризик од озбиљних проблема, као што су болести срца, рак и дијабетес.

Показало се да неке намирнице могу да изазивају упалу и негативно утичу на опште здравље, наводи нутрициониста Рејчел Линк.

Пржена храна

Пржена храна попут крофни, похованог сира и чипса је богата транс мастима, врстом нездраве масне киселине која је повезана са дугом листом нежељених ефеката.

Осим што повећавају ниво холестерола и повећавају ризик од срчаних болести, рака и дијабетеса, транс масти такође могу изазвати упалу.

Прерађено месо

Прерађено месо је свака врста меса која је димљена, сушена, сољена, сушена или конзервирана како би се побољшао његов укус или продужио рок трајања. Неки од најчешћих примера укључују нареске, сланину, саламу, кобасице.

Не само да је прерађено месо недавно класификовано као канцерогено од стране Светске здравствене организације, већ може допринети и упали. Студије показују да једење више прерађеног меса може бити повезано са вишим нивоима маркера ЦРП, рекла је Линк.

Алкохолна пића

Иако одређене врсте алкохола (попут црвеног вина) заправо могу бити корисне у умереним количинама, прекомерна конзумација алкохола је главни фактор ризика за упалу. Студије показују да пијење великих количина алкохола може повећати одређене маркере који указују на упале, укључујући ЦРП.

Унос алкохола такође може повећати ризик од стања у којем токсини и честице хране прелазе из дигестивног тракта у крв, изазивајући широко распрострањену упалу.

Рафинисани угљени хидрати

Рафинисани угљени хидрати као што су тестенина, бели хлеб, бисквити и крекери су озлоглашени као намирнице које изазивају упалу зглобова. Ова храна се подвргава опсежној преради, одузимајући јој корисне хранљиве материје, као што су влакна.

Рафинисани угљени хидрати такође имају већи гликемијски индекс, који се користи за мерење тога колико брзо храна повећава ниво шећера у крви. Истраживања показују да конзумирање хране са високим гликемијским индексом може изазвати упалу, чак и код здравих одраслих особа, рекла је Рејчел Линк.

С друге стране, студије показују да замена рафинисаних житарица храном која садржи цела зрна може смањити упалу и заштитити од хроничних болести.

Вештачки заслађивачи

Поједина истраживања сугеришу да вештачки заслађивачи могу изазвати упалу. Иако је потребно више истраживања на људима, студије показују да вештачки заслађивачи могу пореметити здравље цревног микробиома, који игра кључну улогу у регулисању упале.

Један експеримент на животињама је открио да редовна конзумација такве врсте заслађивача, може изазвати упалу јетре код мишева, преноси Рејчел Линк.

Биљно уље

Јако обрађена или рафинисана биљна уља су веома богата омега-6 масним киселинама. Иако су омега-6 масне киселине важна компонента здраве исхране, конзумирање високог односа омега-6 и омега-3 масних киселина може изазвати упалу.

Док стручњаци генерално препоручују да се тежи размери омега-6 и омега-3 масних киселина од око 4:1, већина људи уместо тога конзумира однос ближи 15:1. Стога, ограничавање потрошње рафинисаних биљних уља уз додавање више омега-3 масних киселина у вашу исхрану може помоћи у ублажавању упале, наглашава Линк.

Високофруктозни кукурузни сируп

Кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе је врста заслађивача који се често налази у прерађеној храни, укључујући сокове, бомбоне и сладолед. Баш као и обичан шећер, кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе налази се на врху листе намирница које погодују упалама и које могу имати штетне ефекте на скоро сваки аспект здравља.

Једна студија рађена у Бостону, открила је да су жене које су конзумирале више пића заслађених шећером имале већи ризик од развоја реуматоидног артритиса, хроничног инфламаторног поремећаја који погађа зглобове.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here