Сремуш – подмлађује тело и чува здравље

Сремуш је познат и као "убица отрова" па га потражите у шумама

757
Фото: Pixabay

Април и мај су месеци медвеђег или дивљег лука сремуша (Allium ursinum) који зову и „убица отрова“. Наиме, ниједна биљка не чисти тако добро систем за варење и крв као сремуш, због чега га треба јести што чешће.


У пролеће је најделотворнији, представља савршени чистач крви, жучи и јетре од токсина који су се током зиме наталожили у организму. Има изузетно јако дејство на цревне паразите и спречава инфекцијске упале слузокоже црева. Снижава висок крвни притисак, спречава појаву атеросклерозе, односно повољно делује на цео кардиоваскуларни систем. Уз помоћ сремуша могуће је отклонити главобољу и несаницу, олакшати дисање код бронхитиса. Делује антибактеријски, а помаже да ране брже брже зарастају.

Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном…

Сремуш се од давнина сматра изузетно лековитим, а чувени немачки травар и свештеник Јохан Кинцле је посебно истицао његову вредност, наглашавајући да би људи били потпуно здрави када би га редовно јели. Млади листови пуни витамина представљају савршену комбинацију са зеленом салатом, а могу да се користе и као додатак супама и сосовима. Међутим, са брањем листова престаје се чим биљка почне да цвета, али се зато луковице скупљају у летњим и јесењим месецима и служе за справљање различитих лековитих препарата. Код брања листова сремуша и вађења луковица треба бити опрезан, зато што је по изгледу сличан мразовцу, ђурђевку и чемерики.

За потпуни опоравак организма и здрав изглед, потребно је свакодневно конзумирање листова ове биљке у трајању од две до три недеље. Занимљиво је да је карактеристични мирис попут оног који има бели лук код сремуша присутан само док се једе.

Tинктура против хипертензије

Против закречења крвних судова и високог крвног притиска народни лекари препоручују тинктуру од луковица сремуша. Тинктура се спрема тако што се очисти 250 грама луковица, и ставља једна по једна у стаклену боцу, у коју је претходно усуто три до четири прста ракије комовице јачине 40 степени. Луковице успут треба да се гњече дрвеном варјачом, а онда се добијена каша пребацује у боцу од тамног стакла, наливајући остатак ракије до једног литра.

У флаши треба да остане довољно места за повремено протресање и мешање штапићем. Након 14 дана боравка на собној температури процес је завршен и тада садржај треба процедити кроз газу, по могућству чувати у фрижидеру у затвореној флаши. Препоручује се узимање једне кашичице (10 до 20 капи) тинктуре ујутру и увече, помешане са пола чаше млека или јогурта. Ако се узима млеко оно не сме бити вруће.

Хлеб сремуш

Прегршт фино сецканог сремуша ставити у чинију и помешати са 250 грама белог оштрог брашна. Додати још толико интегралног, као и две кашичице соли и две кашике уља. У шољу са стране ставити 20 грама квасца и једну кашичицу шећера да укисне, а онда квасац додати у брашно и замесити. Оставити да нарасте, а затим тесто премесити и пребацити у плех. Оставити још пола сата да нарасте, а онда ставити у рерну и пећи на 220 степени 30 минута.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here