Светлана Грбић из Бачке Паланке открива благодети мелема од невена

Како се припрема и за чега се користи мелем од невена?

3531

Невен је омиљена биљка која често украшава вртове, није много осетљива на сушу, а воли топлу климу. Размножава се семеном, цвета од маја до новембра, а само му име каже како му цвет споро вене.


Причу о многобројним добробитима овог биља већ годинама прича Светлана Тасовац Грбић из Бачке Паланке. Ових дана има пуне руке посла, бере га и од њега припрема мелем.  Ова декоративна биљка помиње се у митологоји многих народа обзиром да одише лепотом и енергијом од цветања у пролеће до касне јесени. Има усправно гранато стабло висине до 50 центиметара, а цветови су јаке жуто-наранџасте боје који имају благ, јединствен мирис.

Светлана невен редовно сади на салашу јер је добро познато да је он снажан борац против инсеката, посебно беле лептирасте ваши које се хране биљним соковима, заштитник је повртарских култура и земљишта. Онај који је засејан јесенас увелико цвета и спреман је за бербу.

– Цвет берем увек око поднева и обавезно га мало просушим. У једној посуди угрејем маслиново уље, веома је битно да не прокључа и онда стављам цветове невена, ништа не мерим, али је битно да цветови буду у уљу – каже Светлана и даље објашњава да оставља мешавину уља и невена да одстоји 24 сата, а онда процеди.

Припрема се преко целе године

У ту смесу додаје 100 грама пчелињег воска који претходно ситно исецка и на благој температури отопи. Мелем од невена сипа у пластичне посудице запремине 30 мл. Овај мелем може да се припрема током целе године, невен се добро осуши на промаји да би сачувао лепу, природну боју и остави на тамном месту. Свеж, тек убран цвет се не користи обзиром да би се тако направљен мелем брзо покварио.

Добро припремљена смеса може да стоји дуже од годину дана, не мора чак ни да се држи у фрижидеру, обзиром да га пчелињи восак конзервише, истакла је Светлана за Агроклуб.

Препарат за све

Овај природни препарат је идеалан за све, тврди Светлана, те га користе и млади и стари, за негу коже. Многе маме га користе за негу нежне коже беба, одлично је средство против опекотина, хемороида, испуцалих пета, а често се носи у торби и користи као одличан балсам за усне али и као хидратантна крема. Добро је познато да се мелем од невена препоручује онима који имају проблем са проширеним венама.

Легенда каже да се пред Ђурђевдан у нашим крајевима бере невен, ставља у воду којом се на празник умива, а дуго се веровало да овај цвет има моћ да залечи бол и патњу те би у својој кући треба да га има свака породица.

Моћно средство против кожних болести

Лековита својства која има ово цвеће су многобројна зато је једна од најшире коришћених биљака у фитотерапији, односно препарати на бази невена спадају у најмоћнија средства против кожни болести. Користи се у лечењу опекотина, рана, посекотина, убоја, хемороида, уједа инсеката па чак и против проширених вена. Традиционално се користи у виду креме или мелема, а битан је састојак многих чајних мешавина.

– Добро је да се враћамо природи јер у окружењу имамо много драгоцених биљака, осим ове одличан је и гавез од кога правим такође мелем. У девет вода оперем свињску маст – то је вековно правило свих травара, и на 40 кашика тако опране и отопљене масти додајем 250 грама ренданог гавеза, загревам, али не треба да прокључа. Онда, оставим да се охлади, повремено мешам и поново загревам како би лакше процедила и након тога додајем 40 кашика маслиновог уља као и 100 грама отопљеног пчелињег воска и мелем је готов – испричала је Светлана и објаснила да је гавез одлично средство за реуму, болове, уганућа, преломе.

Такође је делотворна и тинктура од гавеза као и кантарионово уље које припрема искључиво од свежих цветова и маслиновог уља. Контакт телефон Светлане Грбић – 064/36-155-37

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here