Свињска маст, здрава и неопходна у исхрани – боља од лососа

Средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести

1911
Foto: CC BY-SA 3.0 / Rainer Zenz/ Izvor: Sputnjik

Ни старији се више не сећају и не знају да објасне када су са масти прешли на уље. Одолевају једино ванилице, које нису добре са зејтином. Да ли је маст здрава и јефтинија?


Гостујући на РТС-у, проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, истакао је да се некада користила само маст, а касније је индустрија донела употребу различитих уља на тржишту. Исто тако је технички женама олакшавала припремање оброка.

„Лично мислим да је то био модел манипулације. Масти су јако здраве, поједине масне киселине масти имају антиинфективно дејство. Оне се привијају и на ране“, истакао је проф. др Војислав Перишић.

Како је истакла др Верослава Станковић, специјалиста исхране, средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што значи да није поента у мастима. Када се погледа састав масти на собној температури, оне су полужитке, садрже неке незасићене масне киселине. Око 48 одсто садржаја су незасићене масне киселине исте оне које садржи и маслиново уље. Такође садрже и 11 одсто полинезасићених масних киселина у комбинацији омега-3 и омега-6 масних киселина.

„Засићене масне киселине су неопходне у нашој исхрани због централног нервног система и ћелијских мембрана. Масти имају тачку димљења на 190°Ц, а уља на 270°Ц. Масти на топлоти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине. Свињска маст садржи и огромну количину витамина Д, ако се свиња храни напољу, па тако једна кашика свињске масти садржи 1.000 интернационалних јединица витамина Д“, рекла је др Верослава Станковић.

„Витамин Д је антиинфективни и антиаутоимуни витамин. Он се налази у свим суплементима које користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и неопходна у исхрани, боља је од лососа. Већина лососа који се купује у свету је ‘вештак’. Само лосос са Аљаске је прави и скупљи. Лосос се гаји у базенима и вештачки се храни”, истакао је проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here