Тешко буђење и како га избећи

Тешко буђење зове се инерција спавања

641
Фото: Getty Images

Већ нам је препозната ситуација тешког буђења и осећај да нисмо низашта, да ходамо а као да и даље спавамо. Ова појава има своје име и зове се инерција спавања.


Инерција спавања је физиолошко стање оштећених когнитивних и сензорно-моторичких перформанси које је присутно непосредно након буђења, а током ког имамо смањене способности и будност, па је једино што желимо је да се вратимо у кревет.

Истраживачи нису сасвим сигурни шта је узрок овог стања, али претпостављају да има везе са нашим унутрашњим сатом.

У малој студији са радницима хитне помоћи, који морају да буду 100 одсто функционални чим се пробуде, ефекат инерције спавања тестиран је током целе ноћи.

Дванаест радника будили су у различитим временима током ноћи и раног јутра, па су од њих тражили да решавају математичке једначине.

Њихове когнитивне способности биле су ниже кад су се пробудили током ноћи, када су им циркадијални сатови говорили да је време за спавање, што указује да наш унутрашњи сат може да допринесе мрзовољности и повећаном времену обраде података.

Изгледа се да буђење током дубље фазе спавања, попут РЕМ фазе, доприноси инерцији спавања и доводи до јутарње мрзовоље. Идеално време за буђење је непосредно након што завршите циклус спавања, јер ће се тада ваше тело осећати најсвежије, пише Минд Бодy Греен.

Колико траје инерција спавања?

Инерција спавања је природни одговор који може да траје од неколико минута до неколико сати, и разликује се од особе до особе. Већина људи откриће да мрзовољност нестаје између 15 и 30 минута након буђења, поготово ако дан започну енергичном јутарњом рутином.

Крените у јутарњу шетњу

Будући да на инерцију спавања утиче светлост, најбољи начин да је победите је да изађете напоље и ујутру проведете неко време у шетњи, уколико за то постоје услови.

Покушајте са магнезијумом

Када је унутрашњи сат искључен, зато што сте, на пример, остали будни до касно, инерција спавања могла би да буде још израженија, а ту може да помогне магнезијум.

Он може да повећа мелатонин, помажући да наши циркадијски ритмови теку глатко ублажавајући мрзовољност. Клиничке студије суплементације магнезијумом показале су да овај минерал смањује време потребно да заспите и продужава целокупно трајање сна, али и олакшава рано буђење.

Држите се доследне рутине спавања

Идеалан начин за буђење је након целе ноћи сна, када се сами природно пробудимо. Како би то постигли кључно је да се држимо доследног времена за спавање и буђење, чак и викендом.

Избегавајте одлагање аларма

Колико год тих додатних неколико минута може да буде примамљиво, стручњаци кажу да одлагање аларма само погоршава јутарње мрзовољно стање.

Када одлажете буђење већа је вероватноћа да ћете се вратити у дубље стање сна, што ће буђење учинити још тежим, а мрзовољност неизбежном.


Pogledaj: Kako izvaditi krpelja (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here